Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 2. júl 2024Meniny má Berta
< sekcia Zahraničie

Oceňovaný a populárny český herec Ivan Trojan má 60 rokov

Na snímke český herec Ivan Trojan počas tlačovej konferencie k premiére filmu Bourák v Bratislave 23. júna 2020. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na pôde Dejvického divadla sa prezentoval aj ako režisér dvoch inscenácií. Nestratil však ani lásku k športu.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Praha/Bratislava 29. júna (TASR) – Len máloktorý český herec sa môže pochváliť zbierkou siedmich Českých levov. Ivan Trojan ich získal päť v kategórii Najlepší herec, ďalšie dve ocenenia mu priniesli vedľajšie úlohy. Popri úspechoch vo filmoch s nespornými umeleckými kvalitami mu však popularitu priniesli - tak ako viacerým jeho kolegom - televízne seriály. Tým zlomovým boli pre Trojana divácky obľúbené Četnické humoresky.

Na divadelných doskách i na filmovom plátne Trojan dokázal, že je doma v dramatických polohách, no disponuje aj výrazným komediálnym nadaním. Umelecké vlohy získal už v génoch - jeho otec Ladislav Trojan (1932 – 2022) bol takisto známym hercom a jeho starší brat Ondřej Trojan (nar. 1959) je uznávaným filmovým producentom, režisérom a svojráznym komikom známym predovšetkým z divadla Sklep.

V nedeľu 30. júna sa jeden z najobľúbenejších a najobsadzovanejších českých hercov Ivan Trojan dožíva 60 rokov.

Ivan Trojan sa narodil 30. júna 1964 v Prahe. Maturoval na športovom gymnáziu a v štúdiu chcel pokračovať na Fakulte telesnej výchovy a športu. Napokon sa však vzdal kariéry profesionálneho športovca a rozhodol sa pre herectvo, ktoré vyštudoval na pražskej Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). V spomienkach priznal, že jeho začiatky neboli ľahké, učitelia ho podozrievali, že hereckú profesiu neberie vážne - presvedčil ich až recitáciou poézie.

V roku 1988 získal prvé angažmán v Realistickom divadle. Rok po Nežnej revolúcii prijal ponuku z Divadla na Vinohradoch, kde zotrval sedem sezón. V roku 1997 sa začalo jeho pôsobenie v Dejvickom divadle, ktorému ostal verný. Už v roku 2000 získal cenu Thálie a nomináciu na Cenu Alfreda Radoka za postavu Oblomova v rovnomennom románe I. A. Gončarova. Napokon toto prestížne ocenenie dostal v roku 2012 za úlohu Boha v hre Upchatý systém na motívy poviedok škótskeho prozaika Irvina Welsha.

Pred kamerou sa objavil už v detstve, keď si spolu s otcom zahral v rozprávke Čert a Káča (1970). Po viacerých úlohách vo vtedajšej televíznej produkcií mu výraznejšiu rolu ponúkol režisér David Ondříček vo filme Samotáři (2000). Film zaznamenal úspech aj vďaka hlavným protagonistom Ivanovi Trojanovi a Jiřímu Macháčkovi a získal deväť nominácií na cenu Český lev – pričom dve premenil. Snímka dostala ceny na filmových festivaloch v gréckych Thessalonikách a vo Varšave, a tiež tri ceny na filmovom festivale v Plzni.

V tom čase už vznikal televízny seriál Četnické humoresky (2001 - 2007), vďaka ktorému mohli herectvo Ivana Trojana oceniť aj milióny divákov pri televíznych obrazovkách. Režisér Antonín Moskalyk mu ponúkol rolu mladého strážnika Bedřicha Jarého a z Trojana sa stala herecká hviezda prvej veľkosti.

Hneď v roku 2002 získal Českého leva za úlohu v snímke Smradi (r. Zdeněk Tyc) a za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe vo filme Musím tě svést, ktorý nakrútila režisérka Andrea Sedláčková. Nasledovala čierna komédia Jedna ruka netleská (r. David Ondříček, 2003) ocenená striebornou medailou na Houston International Festival v kategórii nezávislých hraných filmov. Trojan si zahral tiež v snímke Želary svojho brata Ondřeja Trojana. Dráma z obdobia 2. svetovej vojny bola nominovaná na Oscara.

Svoj komediálny talent potvrdil Trojan vo filme Příběhy obyčejného šílenství (r. David Ondříček) a v rozprávke Anděl Páně (r. Jiří Strach). Oba filmy vznikli v roku 2005, pričom rozprávka sa v roku 2016 dočkala pokračovania s názvom Anděl Páně 2.

Ivan Trojan získal Českých levov aj za filmy Václav (r. Jiří Vejdělek, 2007), Ve stínu (r. David Ondříček, 2012), Díra u Hanušovic (r. Miroslav Krobot, 2014) a zatiaľ naposledy za snímku Šarlatán (r. Agnieszka Holland, 2020).

Rovnako neúnavne sa Ivan Trojan venoval aj dabingu a televíznej tvorbe, z ktorej možno spomenúť kriminálne seriály Svět pod hlavou (2017), Podezření (2022) či minisériu Docent (2023).

Cenu Hercova misia za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme získal Ivan Trojan na 22. ročníku Art Film Festu v Trenčianskych Tepliciach v roku 2014.

Na pôde Dejvického divadla sa prezentoval aj ako režisér dvoch inscenácií. Nestratil však ani lásku k športu. V roku 2009 si zahral druholigový zápas v drese pražského futbalového mužstva Bohemians, v roku 2023 nastúpil - hoci len na minútu a pol - za prvoligový basketbalový klub Opava. Výťažok zo zápasu išiel na podporu Klubu cystickej fibrózy, ktorého je Trojan dlhodobým patrónom.

Od roku 1992 bola Trojanovou manželkou herečka Klára Pollertová-Trojanová, vzťah sa však po troch desaťročiach skončil rozvodom. Dvaja zo štyroch synov Ivana Trojana pokračujú v rodinnej tradícii a začali sa tiež venovať herectvu.