Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Financial Times: Orbánova štedrá politika podpory rodiny zlyhala

Na archívnej snímke maďarský premiér Viktor Orbán. Foto: TASR/Martin Baumann

Denník podrobne informuje o podpore mnohodetných rodín a upozorňuje na skutočnosť, že celkové výdavky na rodinné dotácie v Maďarsku presahujú päť percent HDP.

Budapešť 22. augusta (TASR) - Za pravicovej vlády Viktora Orbána, ktorý je proti imigrácii a presadzuje tradičný model rodiny, sa maďarský systém podpory rodiny stal jedným z najštedrejších programov na svete. Podľa servera hrportal.hu na to vo štvrtok upozornil britský denník Financial Times, ktorý píše o zlyhaní tohto vládneho opatrenia, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Denník podrobne informuje o podpore mnohodetných rodín a upozorňuje na skutočnosť, že celkové výdavky na rodinné dotácie v Maďarsku presahujú päť percent HDP, čo je viac ako dvojnásobok toho, čo Maďarsko vydáva na obranu štátu.

Podľa článku dotácie pritiahli pozornosť sveta aj preto, že pôrodnosť predstavuje pre vlády bohatších krajín v nadchádzajúcich desaťročiach obrovské ekonomické výzvy.

Z údajov je však čoraz jasnejšie, že opatrenia na podporu pôrodnosti majú svoje limity. V prvom polroku tohto roka bola plodnosť v Maďarsku 1,36 dieťaťa v prepočte na jednu ženu v plodnom veku, čo je najnižšia hodnota za posledné desaťročie, vyplýva z údajov maďarského štatistického úradu KSH.

Počet narodených detí v tejto desaťmiliónovej krajine v júni klesol na mesačné minimum, tesne pod 6000, čo je podľa údajov KSH o polovicu menej ako v prípade predchádzajúcej maďarskej generácie.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)