Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 7. júl 2024Meniny má Oliver
< sekcia Zahraničie

Fínsky parlament schválil obrannú dohodu s USA

Ilustračné foto. Foto: TASR - Ján Krošlák

Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku.

Helsinki 1. júla (TASR) – Fínsky parlament schválil v pondelok dohodu o spolupráci so Spojenými štátmi v oblasti obrany. Dohoda okrem iného dáva americkej armáde prístup k 15 základniam a výcvikovým priestorom vo Fínsku. TASR o tom informuje na základe správ agentúr DPA a AFP.

Vlády oboch krajín dohodu podpísali vo Washingtone ešte vlani v decembri. Dokument je zameraný na posilnenie bezpečnostných a obranných kapacít Fínska, na ktorého území bude môcť armáda USA tiež skladovať vojenský materiál. Posilniť sa má aj spolupráca oboch krajín v krízových situáciách.

USA uzavreli podobné dohody známe ako DCA s 11 ďalšími členskými krajinami Severoatlantickej aliancie vrátane severských susedov Fínska – Švédska, Nórska a Dánska.

Vo Švédsku schváleniu takejto dohody v parlamente 18. júna predchádzala búrlivá debata, v ktorej kritici tvrdili, že umožní umiestnenie jadrových zbraní v krajine. Vo Fínsku ide tiež o kontroverznú otázku a tamojší poslanci rozhodli, že dohody s USA sa bude týkať fínska legislatíva o nukleárnych zbraniach, ktorých dovoz a tranzit cez fínske územie je zakázaný.

Predseda zahraničného výboru fínskeho parlamentu Kimmo Kiljunen označil na pondelkovom zasadnutí prijatie dohody DCA za historický moment. "Úlohou tejto dohody, presne ako úlohou členstva v NATO, je posilniť bezpečnosť Fínska a Fínov," povedal.