Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Fórum odstránilo po sťažnosti Číny z komuniké Taiwan

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a upiera mu právo na medzištátne vzťahy.

Sydney 1. septembra (TASR) – Fórum tichomorských ostrovov (PIF) po sťažnosti Číny odstránilo zo záverečného spoločného komuniké zmienky o Taiwane. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

Tchaj-pej situáciu odsúdil ako "drzý zásah". Podľa zástupcu fóra sa však nič nemení na rozhodnutí o vzťahoch s Taiwanom, ktorý sa od roku 1993 môže na summitoch PIF zúčastňovať ako tzv. rozvojový partner zoskupenia.

PIF je blok 18 ostrovných tichomorských krajín. Predseda vlády Cookových ostrovov Mark Brown v piatok uviedol že Tichomorie je regiónom krajín, medzi ktorými panuje spolupráca, a nejde o rivalov, prostredníctvom ktorých sa iné mocnosti snažia získať územnú výhodu.

Čína záverečné spoločné vyhlásenie PIF kritizovala. Jej osobitný vyslanec na tichomorských ostrovoch zareagoval tvrdením, že v texte musí ísť v o chybu a treba ju napraviť. Komuniké bolo v piatok z webovej stránky stiahnuté a v sobotu ráno ho nahradil nový dokument, ktorý Taiwan nespomína.

Čína považuje Taiwan za jednu zo svojich provincií a upiera mu právo na medzištátne vzťahy. Demokraticky volená vláda Taiwanu vyhlásenia Číny vehementne odmieta.

Šalamúnove ostrovy považované za blízkeho spojenca Číny sa na summite snažili dosiahnuť, aby bol Tchaj-pej zbavený partnerského statusu. Tým si však pohnevali iných členov zoskupenia, ako Marshallove ostrovy, Palau či Tuvalu, ktoré sú spojencami Taiwanu. Počet diplomatických spojencov Taiwanu v Tichomorí však počas uplynulých rokov klesol. Spôsobilo to navýšenie ponúk financovania rozvoja zo strany Číny. Nauru prešiel na stranu Číny v Januári, Kiribati a Šalamúnove ostrovy ešte v roku 2019.