Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Francúzska ľavica a odbory zvolávajú protesty proti Barnierovej vláde

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Barnierovu stredopravú vládu predstavia v sobotu, a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na "konečných úpravách".

Paríž 20. septembra (TASR) - Nová francúzska vláda ešte pred svojím predstavením zožala kritiku ľavice, ktorá ako víťaz volieb nebude v budúcom kabinete zohrávať významnú úlohu, píše TASR na základe piatkovej správy agentúry DPA.

Krajne ľavicová strana Nepoddajné Francúzsko, odbory a ďalšie organizácie zvolali na sobotu celoštátne demonštrácie proti budúcej vláde nového premiéra Michela Barniera.

Barnierovu stredopravú vládu predstavia v sobotu, a nie v piatok, ako sa pôvodne očakávalo. Podľa správ francúzskych médií sa vo vláde ešte stále pracuje na "konečných úpravách".

Koordinátor strany Nepoddajné Francúzsko Manuel Bompard na stanici France Bleu Provence hovoril o "popretí demokracie, ktoré je absolútne neprijateľné a netolerovateľné". "Ide o vládu tých, ktorí prehrali, vládu, ktorá pokračuje v smerovaní predchádzajúcich vlád, hoci posledné parlamentné voľby prehrali, a ktorá navyše zahŕňa ministrov z radov Republikánov, hoci tí v posledných parlamentných voľbách získali menej ako šesť percent hlasov," vyhlásil Bompard.

V predčasných parlamentných voľbách, ktoré sa konali pred viac ako dvomi mesiacmi, zvíťazila ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP), do ktorej patrí aj Bompardova strana, pred centristickou koalíciou Spolu (ENS) prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN). Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu a žiadnej strane sa nepodarilo s partnermi dosiahnuť dohodu o väčšine schopnej vládnuť.

Macron vymenoval konzervatívneho Barniera (73) za premiéra po dlhom váhaní s nádejou, že sa tomuto bývalému vyjednávačovi EÚ pre brexit podarí získať dostatok partnerov pre kabinet, ktorý bude schopný vládnuť.

Budúcu vládu kritizoval aj Macronov predchodca François Hollande. Načo sa usporiadali nové voľby, keď napokon budú vládnuť tí istí, len o kúsok viac napravo, povedal Hollande pre stanicu France Bleu Occitanie.

Sandrine Rousseauová zo strany zelených tvrdí, že voličov ľavicovej aliancie "pripravili o výsledok týchto volieb".

Novej vláde hrozí, že jej nedôveru v hlasovaní vyjadria tak ľavica, ako aj krajná pravica.