Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 12. september 2024Meniny má Mária
< sekcia Zahraničie

Francúzska prokuratúra žiada, aby sa herec Depardieu postavil pred súd

Francúzsky herec Gérard Depardieu s krištáľovou kópiou ceny Hercova misia počas záverečného ceremoniálu 18. ročníka medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, 26. júna 2010 v Trenčianskych Tepliciach. Foto: FOTO TASR - Radovan Stoklas

Depardieua v októbri čaká aj súdny proces v súvislosti s údajnými sexuálnymi útokmi na dve rôzne ženy počas nakrúcania filmu v roku 2021.

Paríž 22. augusta (TASR) - Francúzsky herec Gérard Depardieu by mal byť trestne stíhaný v súvislosti s obvineniami zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia herečky Charlotte Arnouldovej, vyhlásila vo štvrtok parížska prokuratúra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Sedemdesiatpäťročný herec, ktorý nakrútil viac ako 200 filmov a televíznych seriálov, bol v roku 2020 obvinený z dvojnásobného znásilnenia herečky Arnouldovej v jeho dome v roku 2018. Prokurátori odvtedy viedli vyšetrovanie s cieľom určiť, či je súdny proces opodstatnený.

O tom, či bude pokračovať pojednávanie, teraz rozhodne sudca, píše AFP. Tento krok je podľa herečkinej právničky Carine Durrieu-Dieboltovej "výsledkom dlhého vyšetrovania, v rámci ktorého sa podarilo zhromaždiť dôkazy potvrdzujúce slová mojej klientky". Právnička dodala, že pre 28-ročnú Arnouldovú je to "obrovský posun vpred, plný nádeje".

Depardieu v posledných rokoch poprel celý rad obvinení zo znásilnenia a sexuálneho napadnutia. Na jeho obranu sa postavil aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý uviedol, že "Francúzsko je na neho hrdé".

"Nikdy, ale naozaj nikdy som nezneužil žiadnu ženu," povedal herec v októbri pre denník Le Figaro v súvislosti s obvineniami Arnouldovej. Prípad prokurátori v roku 2019 zastavili, pretože sa pri vyšetrovaní nenašli dostatočné dôkazy. V roku 2020 ho však znovu otvorili.

Depardieua v októbri čaká aj súdny proces v súvislosti s údajnými sexuálnymi útokmi na dve rôzne ženy počas nakrúcania filmu v roku 2021. Jedna z nich mala v čase incidentu 24 rokov.

Vlani na jeseň bol Depardieu nútený pozastaviť svoju kariéru, pretože bolo proti nemu vznesené obvinenie zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Depardieu vtedy napísal aj otvorený list, v ktorom uviedol, že ženy nikdy nezneužíval, a odsúdil svoje "lynčovanie mediálnym súdom".