Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 1. júl 2024Meniny má Diana
< sekcia Zahraničie

Francúzske sily zabili v Mali vodcu skupiny AQIM spájanej s al-Káidou

Foto: TASR/AP

Francúzsko má rozmiestnených vojakov vo viacerých afrických krajinách.


Bamako 20. mája (TASR) - Francúzski vojaci zabili pri útokoch v severnom Mali štyroch militantov, z ktorých dvaja boli zrejme vodcami al-Káidy v Islamskom Maghrebe (AQIM) a ďalšej povstaleckej skupiny, informovalo dnes francúzske ministerstvo obrany.

Vo vyhlásení uviedlo, že Hamad Ag Hama známy ako Abdelkrim le Touareg a Ibráhím Ag Inawalen prezývaný Bana boli zabití pri operáciách v nedeľu 17. mája večer. Podľa ministerstva boli zabití militanti "významnými teroristickými vodcami" AQIM a ďalšej povstaleckej skupiny Ansár ad-Dín.

Povstalecké skupiny Tuaregov sa zmocnili kontroly nad severom Mali začiatkom roka 2012, ale krátko nato túto kontrolu získali islamskí extrémisti spájaní s al-Káidou.

Francúzsko má rozmiestnených vojakov vo viacerých afrických krajinách, pričom v oblasti Sahelu ich má asi 3000. V konflikte v Mali, ktoré je bývalou francúzskou kolóniou, zakročilo vojensky v roku 2013.

AQIM deklaruje, že chce zvrhnúť alžírsku vládu a zriadiť v regióne islamský štát. Organizácia má svoje korene v povstaleckom odpore proti alžírskemu sekularizmu v 90. rokoch 20. storočia.

Misia OSN v Mali vlani potvrdila, že sa v severnom Mali usadila bunka AQIM. Podľa všetkého sú jej členmi aj cudzinci, možno povstalci zo Somálska, Čadu a Tuniska a tiež muž s dvojitým občianstvom Maroka a Španielska, uviedla agentúra DPA.