Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Francúzsko a Británia chcú väčšiu reguláciu špionážnych softvérov

Ilustračné foto. Foto: TASR

Kybernetické útoky, ktoré podnikajú rôzne štáty, zločinecké skupiny a aktivisti, sú dlhodobo hrozbou.

Paríž 10. novembra (TASR) - Francúzsko a Británia vyzývajú na väčšiu globálnu kontrolu v oblasti komerčných špionážnych softvérov. Reagujú tak na nedávne škandály so spywarmi Pegasus a Predator. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Spoločnú iniciatívu oznámili na Parížskom mierovom fóre. Francúzsky predstaviteľ uznal, že použitie spywaru môže byť odôvodnené, stačí však zmeniť niekoľko riadkov kódu v programe na to, aby ho bolo možné zneužiť na zlé úmysly.

"Jeho neregulované používanie predstavuje problém z hľadiska bezpečnosti a stability kybernetického priestoru, ale aj z hľadiska dodržiavania ľudských práv," uviedol nemenovaný zdroj. Nekontrolovaný trh s touto technológiou predstavuje riziko jej ďalšieho šírenia.

Kybernetické útoky, ktoré podnikajú rôzne štáty, zločinecké skupiny a aktivisti, sú dlhodobo hrozbou. Komerčné špionážne systémy podľa citovaného predstaviteľa toto riziko ešte viac prehlbujú.

Ľudskoprávna organizácia Amnesty Internatiol minulý mesiac informovala, že za globálnou špionážnou kampaňou môžu byť vietnamskí agenti, ktorí s pomocou softvéru Predator (vyrobeného v EÚ) cielia na politikov, občiansku spoločnosť aj novinárov po celom svete.

Predator dokáže získať kontrolu nad kamerou i mikrofónom v zasiahnutom telefóne. Podľa francúzskych novín Mediapart bol tento spyware predaný vládam Egypta, Kataru, Spojených arabských emirátov či Pakistanu.

Pegagus je spyware vyrobený izraelskou firmou NSO. V rok 2021 sa o tomto špionážnom softvéri zistilo, že sa používal aj na sledovanie telefónov politikov, novinárov, ľudskoprávnych aktivistov a podnikateľov po celom svete.