Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Francúzsko, Británia a EÚ odsúdili ruské útoky na ukrajinské mestá

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell pripomenul, že nočné útoky Ruska boli jedny z najrozsiahlejších od začiatku invázie vo februári 2022.

Paríž/Londýn/Brusel 29. decembra (TASR) - Francúzsko, Spojené kráľovstvo i predstaviteľ Európskej únie v piatok odsúdili rozsiahle ruské útoky na ukrajinské mestá, pri ktorých prišlo o život najmenej 18 ľudí. TASR informácie prevzala z agentúr AFP a DPA.

"Rusko pokračuje so svojou stratégiou teroru namierenou na zničenie ukrajinskej civilnej infraštruktúry s cieľom oslabiť odolnosť ukrajinskej populácie," uviedlo vo vyhlásení francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Francúzsko bude podľa ministerstva naďalej podporovať Ukrajinu a poskytovať jej v spolupráci s partnermi potrebnú pomoc na obranu.

Britský premiér Rishi Sunak ruské útoky slovne odsúdil a zodpovednosť pripísal ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. "Tieto rozsiahle útoky na ukrajinské mestá potvrdzujú, že Putin sa nezastaví pred ničím, aby dosiahol svoj cieľ zlikvidovať slobodu a demokraciu," uviedol premiér na sociálnej sieti X. "Nenecháme ho zvíťaziť. Musíme aj naďalej stáť na strane Ukrajiny – tak dlho, ako to bude potrebné," dodal.

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú politiku Josep Borrell pripomenul, že nočné útoky Ruska boli jedny z najrozsiahlejších od začiatku invázie vo februári 2022. Označil ich za zbabelé útoky bez rozmyslu namierené voči školám, staniciam metra a nemocniciam. "EÚ stojí pri Ukrajine tak dlho, ako bude potrebné," napísal.

Pri ruských útokoch na viaceré ukrajinské mestá prišlo v noci na piatok o život najmenej 18 ľudí a viac než 100 ďalších utrpelo zranenia, píše DPA. Ukrajinské úrady uviedli, že Rusko nasadilo viac než 150 rakiet a dronov.