Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 12. október 2024Meniny má Maximilián
< sekcia Zahraničie

Francúzsko bude o dva týždne hostiť konferenciu o Libanone

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izrael na konferenciu nepozvali a nie je jasné, či pozvánku dostanú libanonskí politickí predstavitelia.

Paríž 9. októbra (TASR) – Francúzsko bude 24. októbra hostiť medzinárodnú ministerskú konferenciu o kríze v Libanone. Rozhovory sa zamerajú na politickú situáciu a humanitárnu pomoc po eskalácii medzi Izraelom a Hizballáhom. Oznámilo to v stredu francúzske ministerstvo zahraničných vecí, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

"Jej cieľom je mobilizovať medzinárodné spoločenstvo, aby reagovalo na potreby ochrany a humanitárnej pomoci pre libanonskú populáciu a našlo spôsoby podpory inštitúcií Libanonu, najmä libanonských ozbrojených síl, ktoré sú garantmi vnútornej stability krajiny," uvádza sa v oznámení.

Izrael na konferenciu nepozvali a nie je jasné, či pozvánku dostanú libanonskí politickí predstavitelia.

Paríž má s Libanonom historické väzby a v spolupráci s USA sa snaží dosiahnuť prímerie v tejto krajine. Rozhovory uviazli koncom septembra, keď pri izraelských náletoch na južné predmestia Bejrútu zahynul dlhoročný vodca Hizballáhu Hasan Nasralláh. Izrael medzitým spustil pozemné operácie v južnom Libanone, ktoré vyhnali z domovov tisíce ľudí.

Francúzske ministerstvo uviedlo, že na konferencii sa zúčastnia regionálni a medzinárodní partneri Libanonu, OSN a organizácie občianskej spoločnosti.

"Vo svetle vážnej a hlbokej politickej a humanitárnej krízy Francúzsko prostredníctvom tejto konferencie pripomenie naliehavosť zastavenia vojenských akcií a diplomatického riešenia," doplnil rezort s tým, že prvým krokom by malo byť vymenovanie prezidenta Libanonu.