Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Francúzski colníci skonfiškovali jachtu spájanú s ruským oligarchom

Šéf ropného gigantu Rosnefť Igor Sečin, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Európska únia pridala v pondelok na sankčnú listinu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu viacerých ruských oligarchov napojených na Kremeľ, ako aj Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta.

Paríž 3. marca (TASR) - Francúzski colníci skonfiškovali megajachtu, ktorú vlastní firma s väzbami na Igora Sečina, šéfa ruskej štátnej ropnej spoločnosti Rosnefť a blízkeho spojenca Kremľa. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Túto takmer 86 metrovú loď s názvom Amore Vero zhabali colníci v prístavom meste La Ciotat neďaleko Marseille, priblížilo vo štvrtok ministerstvo financií.

"Francúzske colné orgány zaistili jachtu Amore Vero v La Ciotate v rámci implementácie sankcií Európskej únie voči Rusku," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Jachta je napísaná na spoločnosť, "v ktorej Sečin figuruje ako hlavný akcionár," pokračuje rezort financií.

Paríž ešte minulý týždeň uviedol, že vypracováva zoznam majetkov ruských oligarchov vo Francúzsku vrátane jácht, luxusných áut a nehnuteľností.

"Keby som bol oligarchom v Rusku alebo vo Francúzsku, mal by som obavy," povedal v pondelok francúzsky minister zahraničných vecí Jean-Yves Le Drian.

Časopis Forbes v stredu napísal, že nemecké úrady skonfiškovali 156-metrovú megajachtu ruského miliardára Ališera Usmanova, toto tvrdenie však zatiaľ nebolo oficiálne potvrdené.

Európska únia pridala v pondelok na sankčnú listinu v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajinu viacerých ruských oligarchov napojených na Kremeľ, ako aj Dmitrija Peskova, hovorcu ruského prezidenta.

Na sankčnom zoznam sa ocitol napríklad aj Sečin i šéf ruskej energetickej spoločnosti Transnefť Nikolaj Tokarev. Okrem toho bol zoznam rozšírený o oligarchov, ako sú Ališer Usmanov, Piotr Aven či Alexandr Ponomarenko, ako aj o ruského bankára Michaila Fridmana.