Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 15. október 2024Meniny má Terézia
< sekcia Zahraničie

Francúzsko kritizuje odsúdenie vedca v Rusku a žiada jeho prepustenie

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Vinatiera odsúdili v pondelok na tri roky v trestaneckej kolónii.

Paríž 14. októbra (TASR) - Francúzsko v pondelok odsúdilo "extrémne prísny" trest, ktorý ruský súd uložil francúzskemu vedcovi Laurentovi Vinatierovi za porušenie ruského zákona o tzv. zahraničných agentoch. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Legislatíva o zahraničných agentoch v Rusku prispieva k systematickému porušovaniu základných slobôd," uviedol hovorca francúzskeho ministerstva zahraničných vecí Christophe Lemoine. Dodal, že Francúzsko žiada okamžité prepustenie svojho občana.

Vinatiera odsúdili v pondelok na tri roky v trestaneckej kolónii. Vedca pracujúceho pre švajčiarsku mimovládnu organizáciu Centrum pre humanitárny dialóg zadržala začiatkom júna ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB). Následne ho obvinili zo zhromažďovania citlivých vojenských informácií bez toho, aby sa zaregistroval ako zahraničný agent, za čo mu hrozilo päťročné väzenie. Vinatier sa v septembri k obvineniam priznal, v dôsledku čoho ho čakal zrýchlený proces bez podrobného preverovania dôkazov, ale hrozil mu aj miernejší trest.

Vo svojom vyjadrení pred vynesením rozsudku Vinatier po rusky potvrdil, že si plne uvedomuje svoju vinu, a sudcu požiadal o milosť. "Žiadam Ruskú federáciu, aby mi odpustila, že som nedodržal ruské zákony," povedal, píše AP.

Francúzsko tvrdí, že Vinatiera v Rusku "svojvoľne zadržali". Francúzsky prezident Emmanuel Macron pritom poprel, že by tento výskumník pracoval pre francúzsky štát, a jeho väznenie označil za súčasť dezinformačnej kampane Moskvy.

Ľudskoprávni aktivisti kritizujú ruský zákon o zahraničných agentoch, ktorý je podľa nich súčasťou snáh Kremľa zasiahnuť proti nezávislým médiám a politickým aktivistom, s cieľom potlačiť kritiku Kremľa v súvislosti s vojnou na Ukrajine.