Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Macron odmietol vymenovať vládu vedenú Národným ľudovým frontom

Na snímke Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Ľavicová vláda by podľa Macronových slov neuspela v hlasovaní o dôvere v parlamente.

Paríž 26. augusta (TASR) - Francúzsky prezident Emmanuel Macron v pondelok odmietol vymenovať vládu vedenú ľavicovým Národným ľudovým frontom (NFP). Krajina podľa jeho slov potrebuje inštitucionálnu stabilitu, píše TASR podľa agentúry AFP.

Ľavicová vláda by podľa Macronových slov neuspela v hlasovaní o dôvere v parlamente. Prezident v pondelok rokoval s lídrami strán z celého politického spektra, aby po takmer siedmich týždňoch od parlamentných volieb vymenoval nového premiéra.

Macron vo vyhlásení oznámil, že v utorok usporiada ďalšie kolo rokovaní a vyzval politické zoskupenia, aby spolupracovali. "Ja nesiem zodpovednosť za to, aby krajina nebola blokovaná či oslabená," uviedol.

NFP zvíťazil v predčasných voľbách, ktorých druhé kolo sa konalo v júli. Za ním skončila Macronova centristická koalícia Spolu (ENS) a krajne pravicové Národné združenie (RN). Žiadna politická strana nezískala nadpolovičnú väčšinu, prezidentova strana však v parlamente prišla o desiatky kresiel.

Na čele francúzskej vlády je v súčasnosti dočasný premiér Gabriel Attal. Snaha o vymenovanie nového premiéra súvisí s blížiacim sa termínom na predloženie návrhu rozpočtu na rok 2025.