Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 18. október 2024Meniny má Lukáš
< sekcia Zahraničie

Francúzsko postihli silné záplavy; v Paríži zabil muža padajúci strom

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá.

Paríž 18. októbra (TASR) - Silný dážď zapríčinil v niektorých častiach Francúzska vo štvrtok záplavy, evakuácie a viedol k uzavretiu diaľnic a železničných tratí. V Paríž prišiel o život muž, ktorého zasiahol padajúci strom. Dve deti vo veku tri a päť rokov utrpeli zranenia, uviedli miestne médiá. TASR informuje podľa agentúry DPA.

Meteorologická služba Météo France vydala najvyšší, tzv. červený stupeň varovania pre šesť departementov v južnej časti krajiny, a druhý najvyšší, oranžový stupeň varovania pre ďalších 34 regiónov. Najviac zrážok spadlo vo štvrtok večer.

Evakuovať museli približne 900 ľudí vrátane viacerých škôl v departemente Auvergne-Rhône-Alpes. Televízia zverejnila zábery zaplavených ciest, supermarketov a vozidiel plávajúcich na vode.

Diaľnica a železničná trať medzi mestami Lyon a Saint-Étienne boli uzatvorené. Národná železničná spoločnosť SCNF uviedla, že medzi týmito mestami nebudú vlaky premávať pravdepodobne až niekoľko dní.

Záplavy sa dotkli viac než 30 francúzskych diaľnic, uviedol operátor Vinci Autoroutes. Tamojšie ministerstvo vnútra spresnilo, že nasadilo približne 1500 hasičov.

"Urobíme všetko pre to, aby sme pomohli zasiahnutým ľuďom," povedal minister vnútra Bruno Retailleau.

Záplavy zažíva juh Francúzska len týždeň po tom, ako ho pustošili zvyšky hurikánu Kirk, ktoré sa prehnali aj viacerými krajinami západnej Európy. Na juhu Francúzska si vyžiadali aj jednu obeť na živote. Zároveň k nim dochádza zhruba mesiac po prívalovej povodni, ktorá zasiahla mesto Cannes.