Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 3. júl 2024Meniny má Miloslav
< sekcia Zahraničie

Vo Francúzsku tisíce ľudí protestovali proti krajnej pravici

Marine Le Penová. Foto: TASR- Jakub Kotian

Protestujúci sa zhromaždili na parížskom Námestí Republiky po výzve na demonštrácie novej ľavicovej aliancie.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 1. júla (TASR) - Tisíce ľudí vo Francúzsku v nedeľu večer demonštrovali proti vzostupu krajnej pravice po tom, čo v prvom kole predčasných parlamentných volieb na základe predbežných výsledkov vedie strana Národné združenie (RN) Marine Le Penovej. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Protestujúci sa zhromaždili na parížskom Námestí Republiky po výzve na demonštrácie novej ľavicovej aliancie. Na proteste sa podľa DPA zúčastnili aj poprední ľavicoví politici.

Zhromaždenia a protestné pochody sa konali aj v mestách Nantes, Dijone, Lille a Marseille.

V Lyone, treťom najväčšom meste Francúzska, údajne došlo k potýčkam medzi demonštrantmi a políciou, uvádza DPA s odolaním na francúzske médiá. Policajti boli údajne zasiahnutí fľašami a zábavnou pyrotechnikou.

Francúzska krajne pravicová strana RN získala v nedeľnom prvom kole približne 34 percent hlasov. Na druhom mieste sa umiestnila ľavicová koalícia Nový ľudový front (NFP) s približne 29 percentami. Tretie miesto predbežne patrí centristickému bloku prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý podporilo 20,5 percenta až 23 percent voličov.