Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Francúzsky policajt utrpel zranenia pri výbuchu pred synagógou

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Minister Darmanin v auguste uviedol, že francúzska vláda v prvej polovici tohto roka zaznamenala 887 antisemitských činov.

Montpellier 24. augusta (TASR) - Francúzska prokuratúra špecializujúca sa na boj s terorizmom (PNAT) začala vyšetrovať sobotňajší výbuch pred synagógou v obci La Grande-Motte na južnom pobreží krajiny. TASR informuje podľa agentúry DPA.

V sobotu ráno začali neďaleko synagógy horieť dve autá a v jednom z nich následne vybuchla plynová fľaša. Zranenia utrpel jeden policajt. Požiar poškodil dvere na synagóge, v ktorej bolo v tom čase päť osôb vrátane rabína. Nikto z nich neutrpel zranenia, uvádza PNAT.

Francúzsky premiér Gabriel Attal uviedol, že pátranie po páchateľoch pokračuje. Tento čin na sociálnej sieti X označil za antisemitský.

Minister vnútra Gérald Darmanin nariadil bezprostredne posilniť prítomnosť bezpečnostných zložiek pred synagógami. Incident na sociálnej sieti X označil za očividný trestný čin a vyjadril podporu židovskej obci.

"Boj proti antisemitizmu je pokračujúci boj," uviedol prezident krajiny Emmanuel Macron. Dodal, že úrady vyvinú maximálne úsilie v pátraní po osobách zodpovedných tento čin.

La Grande-Motte sa nachádza približne 25 kilometrov východne od mesta Montpellier. Má približne 8500 obyvateľov a je vyhľadávaným prímorským rezortom, píše AFP. Každoročne túto obec navštívi viac než 100.000 turistov.