Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 27. jún 2024Meniny má Ladislav a Ladislava
< sekcia Zahraničie

Experti vyšetrujú podozrenie zo špehovania delegátov na summite G20

Foto: TASR/AP

Hovorca Európskej komisie (EK) Frederic Vincent uviedol, že experti skúmajú USB kľúče a iné darčekové predmety, ktoré účastníci dostali na summite.

Brusel 30. októbra (TASR) - Európska únia (EÚ) vyšetruje tvrdenia zverejnené v tlači, podľa ktorých sa Rusko pokúsilo na septembrovom summite skupiny G20 v Petrohrade inštalovať do počítačov patriacich členom jednotlivých delegácií špehovacie programy. Ako dnes informovala agentúra AP, dôkazy sa zatiaľ nepodarilo nájsť.

Hovorca Európskej komisie (EK) Frederic Vincent uviedol, že experti skúmajú USB kľúče a iné darčekové predmety, ktoré účastníci dostali na summite. Zároveň však dodal, že "analýza hardvérov a softvérov zatiaľ nepotvrdila obavy z porušenia bezpečnosti". Vyšetrovanie prípadu ďalej pokračuje.

Vincent zdôraznil, že diplomati EÚ majú počas akejkoľvek cesty do zahraničia zakázané používať externé elektronické zariadenia vrátane počítačov a USB kľúčov. Správy o inštalácii špehovacích programov, čo však ruská strana odmieta, sa po prvý raz objavili v európskych periodikách tento týždeň.