Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

G7 chce zverejnenie výsledkov prezidentských volieb vo Venezuele

Na snímke Nicolás Maduro. Foto: TASR/AP

Vyjadrili pritom vážne znepokojenie s hlasovaním, v ktorom zvíťazil úradujúci prezident Nicolás Maduro.

Rím 31. júla (TASR) - Ministri zahraničných vecí zo skupiny hospodársky najvyspelejších krajín G7 v stredu požiadali venezuelské úrady, aby zverejnili výsledky nedeľňajších prezidentských volieb. Vyjadrili pritom vážne znepokojenie s hlasovaním, v ktorom zvíťazil úradujúci prezident Nicolás Maduro. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

"Žiadame príslušných zástupcov, aby zverejnili podrobnosti volebných výsledkov v plnej transparentnosti a zástupcov volebných úradov žiadame, aby okamžite zdieľali všetky informácie s opozíciou a nezávislými pozorovateľmi," uviedli ministri v spoločnom vyhlásení.

Takisto vyjadrili znepokojenie v spojitosti s volebnými výsledkami, v reakcii na ktoré vypukli v tejto juhoamerickej krajine protesty.

"Žiadame maximálnu zdržanlivosť a pokojné, demokratické riešenie pod vedením Venezuely," dodali.

Úradujúci venezuelský prezident Nicolás Maduro sa podľa volebnej komisie stal víťazom nedeľňajších volieb so ziskom 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia, ktorý vo viacerých prieskumoch viedol, skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov. Venezuelská opozícia odmietla výsledky volieb a uviedla, že víťazom sa stal opozičný kandidát Urrutia.