Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

G7: Rozširovanie jadrového arzenálu Číny vyvoláva vo svete obavy

Lídri skupiny G7, zľava predseda Európskej rady Charles Michel, francúzsky prezident Emmanuel Macron, nemecký kancelár Olaf Scholz, britský premiér Rishi Sunak, kanadský premiér Justin Trudeau, japonský premiér Fumio Kišida, predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, americký prezdient Joe Biden a talianska premiérka Giorgia Meloniová. Foto: TASR/AP

Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok v Hirošime dohodli na nových sankciách, ktoré majú vyhladovať ruskú vojnovú mašinériu.

Hirošima 19. mája (TASR) — Rýchlo sa rozširujúci jadrový arzenál Číny vyvoláva obavy o globálnu i regionálnu stabilitu. Po piatkových rokovaniach o jadrovom odzbrojení v japonskom meste Hirošima to podľa agentúry AFP uviedli predstavitelia skupiny G7.

"Zrýchľujúce sa rozširovanie jadrového arzenálu Číny bez transparentnosti a zmysluplného dialógu vyvoláva obavy o globálnu a regionálnu stabilitu," píše sa vo vyhlásení G7.

Dokument tiež odsudzuje "nezodpovedné" vyjadrenia predstaviteľov Ruska na margo jadrových zbraní a zámer Moskvy umiestiť ich v Bielorusku označuje za "nebezpečný a neprijateľný".

Sedem svetových mocností tiež varovalo Severnú Kóreu pred "provokatívnymi akciami" a vyzvalo Irán, aby "zastavil eskaláciu“ sporu o svoj jadrový program.

AFP konštatuje, že je to prvýkrát, čo sa vyhlásenie zo summitu G7 venuje jadrovému odzbrojeniu. Túto tému podľa AFP presadil japonský premiér Fumio Kišida, ktorý pochádza z Hirošimy, zničenej v auguste 1945 výbuchom atómovej bomby.

Lídri krajín skupiny G7 sa v piatok v Hirošime dohodli na nových sankciách, ktoré majú "vyhladovať" ruskú vojnovú mašinériu. Zamerajú sa na vývoz položiek, ktoré sú pre Rusko dôležité na bojisku, i na právnické osoby obvinené z prepravy vojenského materiálu.