Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Galant: Možnosť zastavenia bojov Izraela s Hizballáhom sa rozplýva

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Galant tiež vyhlásil, že pre pokračujúce väzby Hizballáhu k hnutiu Hamas je priestor na dosiahnutie dohody čoraz menší.

Tel Aviv 16. septembra (TASR) - Izraelský minister obrany Joav Galant v telefonáte so svojím americkým partnerom Lloydom Austinom povedal, že vyhliadky na zastavenie bojov s militantmi hnutia Hizballáh na libanonskej hranici sa rozplývajú, uviedol v pondelok Galantov úrad vo výhlasení. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Galant tiež vyhlásil, že pre pokračujúce väzby Hizballáhu k hnutiu Hamas je priestor na dosiahnutie dohody čoraz menší.

Medzi libanonským hnutím Hizballáh a izraelskou armádou dochádza od začiatku vojny v Pásme Gazy minulý rok v októbri k takmer každodenným cezhraničným prestrelkám, pričom Hizballáh deklaroval, že tak podporuje svojho spojenca Hamas. Boje prinútili desaťtisíce ľudí na oboch stranách opustiť svoje domovy.

Napriek viacerým kolám rozhovorov sprostredkovaných Spojenými štátmi, Katarom a Egyptom s cieľom dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy nič nenaznačuje pokrok v diplomatickom riešení zastavenia bojov medzi Hizballáhom a Izraelom, píše AFP.

Zástupca vodcu Hizballáhu Naím Kássim v sobotu vyhlásil, že jeho skupina "nemá v úmysle ísť do vojny", ale ak ju Izrael rozpúta, obe strany utrpia veľké straty.

Izrael a Hizballáh viedli v lete v roku 2006 mesiac trvajúcu vojnu, ktorá si vyžiadala viac ako 1200 mŕtvych na libanonskej strane, z toho väčšinu tvorili civilisti. Počas konfliktu zahynulo aj 160 Izraelčanov, zväčša vojakov.

Vo vyhlásení ministerstva obrany sa píše, že Galant "opäť zdôraznil záväzok Izraela eliminovať prítomnosť Hizballáhu na juhu Libanonu a umožniť bezpečný návrat izraelských severných komunít do svojich domovov".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v nedeľu vyhlásil, že súčasná situácia nebude pokračovať. "Urobíme všetko potrebné na to, aby sa naši obyvatelia bezpečne vrátili do svojich domovov," povedal Netanjahu a dodal, že "vníma utrpenie" vysídlených obyvateľov.

Podľa izraelských médií v pondelok do Izraela pricestoval osobitný vyslanec amerického prezidenta Joea Bidena Amos Hochstein, aby pomohol zmierniť napätie na izraelsko-libanonských hraniciach.