Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 11. október 2024Meniny má Valentína
< sekcia Zahraničie

Galant tvrdí, že očakávaný nástupca Nasralláha je zrejme po smrti

Na archívnej snímke škody poraketovom útoku. Foto: TASR/AP

Nasralláh zahynul koncom septembra pri izraelskom leteckom útoku na južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút.

Jeruzalem 8. októbra (TASR) - Izraelský minister obrany Joav Galant v utorok vyhlásil, že očakávaný nástupca zabitého vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha bol zrejme eliminovaný. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry Reuters.

Nasralláh zahynul koncom septembra pri izraelskom leteckom útoku na južné predmestie libanonskej metropoly Bejrút. Všeobecne sa očakávalo, že na čele Hizballáhu ho oficiálne nahradí Hášim Safí ad-Dín. Jeho osud nie je známy od minulého týždňa po izraelskom útoku v okolí Bejrútu, kde sa údajne nachádzal.

"Hizballáh je organizáciou bez hlavy. Nasralláh bol eliminovaný, jeho náhradník bol pravdepodobne tiež eliminovaný... Nemá kto rozhodovať, nemá kto konať," povedal Galant.

Dodal, že libanonské hnutie je po vlne izraelských útokov a zabití Nasralláha "zlomenou organizáciou bez významných palebných kapacít", napísala agentúra AFP. Izraelská armáda v utorok informovala, že z južného Libanonu bolo na územie severného Izraela vypálených 85 projektilov.

Zástupca Nasralláha Naím Kásim v utorok oznámil, že hnutie si zvolí nového generálneho tajomníka a oznámi to, keď sa tak stane.