Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Gallant: Izrael nechce vojnu, pripravujeme sa však na všetky scenáre

Izraelskí vojaci pri hraniciach s pásmom Gazy na juhu Izraela v utorok 23. júla 2024. Foto: TASR/AP

Nechceme vojnu, ale pripravujeme sa na všetky možnosti, uviedol Gallant izraelským vojakom pri jednotke protivzdušnej obrany Arrow, píše spravodajský portál The Times of Israel.

Tel Aviv 31. júla (TASR) - Izrael sa nesnaží o eskaláciu vojny, ale je pripravený zvládnuť všetky scenáre, uviedol v stredu izraelský minister obrany Joav Gallant. Zároveň ocenil izraelské sily, ktoré zaútočili na veliteľa libanonského hnutia Hizballáh v Bejrúte. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Nechceme vojnu, ale pripravujeme sa na všetky možnosti," uviedol Gallant izraelským vojakom pri jednotke protivzdušnej obrany Arrow, píše spravodajský portál The Times of Israel.

Návšteva sa uskutočnila potom, čo bol v utorok pri leteckom útoku izraelskej armády na Bejrút zabitý najvyšší vojenský veliteľ Hizballáhu Fuád Šukr a v stredu ráno zahynul v Teheráne politický líder palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Ismaíl Haníja.

Šukr bol pravou rukou vodcu Hizballáhu Hasana Nasralláha a pôsobil ako jeho poradca pre vojenské operácie, uviedla izraelská armáda vo vyhlásení a dodala, že riadil útoky Hizballáhu na Izrael a bol zodpovedný aj za sobotňajší útok na Izraelom okupované Golanské výšiny, pri ktorom v sobotu zahynulo 12 detí a tínedžerov. Gallant označil utorkový výkon izraelskej armády za "sústredený, kvalitný a zvládnutý".

Vodca Hamasu Ismaíl Haníja bol v iránskej metropole zabitý v "špeciálnej rezidencii pre vojnových veteránov" v severnej časti Teheránu počas raketového útoku, uviedli v stredu iránske médiá. Jeho smrť potvrdili aj iránske Revolučné gardy a samotné hnutie Hamas.