Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 26. október 2024Meniny má Demeter
< sekcia Zahraničie

Generálnou tajomníčkou Commonwealthu bude Shirley Ayorkor Botchweyová

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Nová generálna tajomníčka Commonwealthu pôsobila posledných sedem rokov ako ghanská ministerka zahraničných vecí.

Apia 26. októbra (TASR) - Britské Spoločenstvo národov (Commonwealth) na sobotňajšom summite na Samoe vyhlásilo za novú generálnu tajomníčku organizácie ghanskú ministerku zahraničných vecí Shirley Ayorkor Botchweyovú. Informovala o tom agentúra AFP.

Botchweyová bola jednou z troch kandidátov, ktorí sa uchádzali o tento post. Všetci traja kandidáti podporili výzvy, aby sa európske krajiny zaoberali svojou koloniálnou a otrokárskou minulosťou.

Nová generálna tajomníčka Commonwealthu pôsobila posledných sedem rokov ako ghanská ministerka zahraničných vecí, pričom riadila aj dvojročné pôsobenie Ghany v Bezpečnostnej rade OSN, ktoré sa skončilo v decembri 2023.

Botchweyová zároveň podporila vypracovanie dohody o voľnom obchode medzi členskými štátmi Commonwealthu a vyplatenie reparácií africkým krajinám za otrokárstvo a koloniálnu históriu európskych mocností na kontinente.

Generálny tajomník Commonwealthu môže vykonávať svoju funkciu maximálne dve štvorročné funkčné obdobia. Dosluhujúcou generálnou tajomníčkou je Patricia Scotlandová, ktorá má dvojaké občianstvo - britské a dominikánske.