Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 30. jún 2024Meniny má Melánia
< sekcia Zahraničie

Generálny konzulát SR v Bruseli ponúka výstavu konceptu KORENE/ROOTS

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Kurátorkami projektu sú slovenské umelkyne Lenka L. Lukačovičová a Martina Rötlingová, v spolupráci s architektkou Máriou Klaučovou.

Brusel 24. júna (TASR) - Výstava z tvorby slovenských umelcov, ktorú v piatok (21. 6.) otvorili v priestoroch Generálneho konzulátu SR v Bruseli, je súčasťou širšieho tematického konceptu KORENE/ROOTS. V pondelok to pre TASR uviedol generálny konzul Andrej Michalec.

Michalec pripomenul, že koncept spája kultúrne projekty realizované Generálnym konzulátom SR v Bruseli v spolupráci s umeleckým kolektívom 40 X 60 BRUSSELS v rámci Vlajkového projektu kultúrnej prezentácie Slovenska v Belgicku v roku 2024.

Diela najnovšej výstavy v podaní autorov Patrície Koyšovej, Michaely Nagyidayovej, Zuzany Pustaiovej, Helen Tóth a Pavla Trubena v Ateliéri Franza Charleta sú výsledkom kurátorského výberu diel po výzve z roku 2023. Vystavené diela, naprieč vizuálnymi disciplínami, ponúkajú návštevníkom možnosť vstúpiť do sveta viacvrstevných tém, odkazov či otázok, ktoré prepája silný symbol koreňov.

Výklad pojmu korene ponúka mnoho interpretácií a taká je podľa Michalca aj výstava KORENE/ROOTS. Ponúka široké spektrum interpretácie koreňov – od koreňov rastlín, stromov, cez hľadanie hlbšej rezonancie s prírodou, hľadanie vlastných koreňov, teda domova, identity či osobnosti.

Patrícia Koyšová sa venuje výskumu nezobrazujúcej abstraktnej maľby. Michaela Nagyidaiová prostredníctvom fotografie a videa analyzuje proces pretrhnutia väzieb s rodiskom a pokus o integráciu v novom prostredí. Zuzana Pustaiová sa cez fotografie zaoberá emóciami, psychologickou krehkosťou a všadeprítomným chaosom. Helen Tóth reflektuje úzkosti súčasnej generácie žijúcej v technologicky vyspelej spoločnosti, v ktorej sa často ocitáme odtrhnutí od prírody.

Súčasťou výstavy je aj multidisciplinárny konceptuálny autor Pavol Truben, ktorý prezentuje precízne utopické kresby suchým pastelom, ponúka dospelú utópiu o symbióze medzi korisťou a agresorom a prostredníctvom irónie a polemiky o ich spolužití sa venuje aj zložitým vzťahom v dnešnej polarizovanej spoločnosti. Pri príležitosti vernisáže tejto výstavy bolo predstavené aj dielo LOM Patrície Koyšovej z roku 2023.

Kurátorkami projektu sú slovenské umelkyne Lenka L. Lukačovičová a Martina Rötlingová, v spolupráci s architektkou Máriou Klaučovou.





(spravodajca TASR Jaromír Novak)