Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Gerasimov navštívil ruských vojakov na fronte na Ukrajine

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa ruského rezortu obrany navštívil Gerasimov vojská zoskupenia Centr, no nie je jasné, presne aké miesto navštívil.

Moskva 6. augusta (TASR) - Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov navštívil ruské sily v bojovej zóne na Ukrajine. Uviedli ruské tlačové agentúry citujúce utorkové vyhlásenie ruského ministerstva obrany, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

Podľa ruského rezortu obrany navštívil Gerasimov vojská zoskupenia Centr, no nie je jasné, presne aké miesto navštívil. "Náčelník generálneho štábu si vypočul veliteľské hlásenia... Zhrnul výsledky a stanovil úlohy pre ďalší postup," uviedlo ministerstvo.

Gerasimov pravidelne navštevuje ruských vojakov na fronte od začiatku vojny na Ukrajine, ktorá trvá už dva a pol roka. Náčelník ruského generálneho štábu pritom čelil aj kritike spojenej s ústupmi ruských síl v roku 2022. V súčasnosti však môže poukázať na postupné pokroky ruských síl, ktoré znovu získali iniciatívu a vo februári dobyli mesto Avdijivka na východe Ukrajiny.

Rusku sa sa zatiaľ nepodarilo vo vojne dosiahnuť strategický prielom, jeho sily však ovládajú takmer pätinu ukrajinského územia a koniec vojny je stále v nedohľadne, konštatuje Reuters.

Medzinárodný trestný súd (ICC) pritom v júni vydal zatykače na Gerasimova i bývalého ruského ministra obrany Sergeja Šojgua pre podozrenie z vojnových zločinov spojených s útokmi proti civilistom a civilnej infraštruktúre. Rusko však popiera, že by jeho sily páchali vojnové zločiny, a zatykače považuje za bezvýznamné, pretože Moskva neuznáva jurisdikciu ICC.