Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Grécko, Francúzsko a Taliansko začnú vojenské cvičenie v Egejskom mori

Ilustračná snímka. Foto: TASR

V utorok navštívil Atény a Ankaru nemecký minister Heiko Maas s cieľom pokúsiť sa o obnovu rozhovorov medzi oboma stranami.

Atény 26. augusta (TASR) – Grécko, Francúzsko, Taliansko a Cyprus začnú v stredu spoločné vojenské cvičenie vo východnej časti Stredozemného mora, informovala agentúra AFP.

Cvičenie bude trvať tri dni a uskutoční sa južne od gréckeho ostrova Kréta v čase rastúceho napätia medzi Aténami a Ankarou okolo prieskumu ložísk ropy a zemného plynu v Egejskom mori.

Na cvičení sa zúčastnia vojenské námorníctvo a vzdušné sily. Denník Cyprus Mail uvádza, že Turecko plánuje v blízkej dobe vlastné vojenské manévre.

Turecko do oblasti Egejského mora vyslalo prieskumné plavidlo sprevádzané vojnovými loďami za účelom prieskumu plynových a ropných ložísk. Ankara v nedeľu oznámila, že prieskum bude pokračovať až do 27. augusta.

Turecká vláda spochybňuje výlučné nároky Grécka v spornej oblasti v okolí egejských ostrovov. Spojené štáty a Európska únia však v tomto spore stoja na strane Grécka.

V utorok navštívil Atény a Ankaru nemecký minister Heiko Maas s cieľom pokúsiť sa o obnovu rozhovorov medzi oboma stranami. Pri tejto príležitosti upozornil, že situácia dosiahla kritický bod.

Zároveň však dodal, že Grécko aj Ankara sú podľa neho pripravené rokovať o zmiernení súčasného napätia.