Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Hasiči bojujú s požiarom pri Aténach, úrady nariadili evakuáciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Z miesta dosiaľ nehlásili žiadnych zranených.

Atény 19. júna (TASR) - Desiatky gréckych hasičov a lietadiel bojujú s rozsiahlym lesným požiarom, ktorý vypukol neďaleko hlavného mesta Atény. Miestne úrady v stredu nariadili evakuáciu obyvateľom dvoch neďalekých obcí, informuje agentúra AP.

Grécka televízia odvysielala zábery plameňov šíriacich sa krovinovými porastmi a olivovníkmi v riedko obývanej oblasti neďaleko Vari, predmestia Atén ležiaceho približne 30 kilometrov južne od centra tejto metropoly. Hasičom prácu sťažuje silný vietor.

Z miesta dosiaľ nehlásili žiadnych zranených. Štátna televízia ERT odvysielala zábery zničených plastových člnov. Iné grécke médiá zase informovali o dvoch poškodených domoch.

Hasičský zbor uviedol, že plamene sa pokúša dostať pod kontrolu viac než 70 hasičov, ktorým pomáha aj desať lietadiel a vrtuľníkov zhadzujúcich vodu. AP pripomína, že v okolí požiaru sa nachádzajú stovky domov a iných stavieb.

V posledných dňoch vypukli v Grécku desiatky lesných požiarov. Uhasiť sa ich však podarilo skôr, než stihli spôsobiť rozsiahle škody. V metropolitnej oblasti Atény bola vydaná aj príslušná výstraha, keďže riziko vzniku požiarov je tam vysoké.

Hasiči predtým v stredu informovali, že dostali pod kontrolu iný lesný požiar východne od Atén. ďalší lesný požiar vyčíňa aj na ostrove Naxos v Egejskom mori.

Lesné požiare si v Grécku počas letnej sezóny v ostatných rokoch vyžiadali desiatky obetí na životoch. Miestne úrady aj teraz upozorňujú na riziko ich vzniku, ktoré je obzvlášť vysoké po suchej a pomerne teplej zime, v dôsledku ktorej je vegetácia vyprahnutá.