Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 9. september 2024Meniny má Martina
< sekcia Zahraničie

Rozsiahly požiar na ostrove Eubója dostali hasiči pod kontrolu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Požiar na ostrove Eubója sa v nepriechodnom teréne šíril veľmi rýchlo, niekoľko dedín a miest v južnej časti ostrova preto preventívne evakuovali.

Atény 30. júla (TASR) - Rozsiahly lesný požiar na druhom najväčšom gréckom ostrove Eubója sa podarilo dostať pod kontrolu. V utorok však hlásili veľké požiare aj viaceré balkánske krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA.

Požiar na ostrove Eubója sa v nepriechodnom teréne šíril veľmi rýchlo, niekoľko dedín a miest v južnej časti ostrova preto preventívne evakuovali. Do hasenia sa zapojilo vyše 200 požiarnikov a stovky dobrovoľníkov, uviedli úrady. Zasahovalo aj sedem lietadiel, štyri vrtuľníky a pobrežná stráž s hasičským člnom.

Hasiči budú aj naďalej monitorovať situáciu, aby v predstihu zistili prípadné nové ohniská. V Grécku vypuklo za uplynulých 24 hodín celkovo 50 požiarov. Podľa hovorcu hasičov však dokázali takmer všetky dostať rýchlo pod kontrolu.

Na husto zalesnenej Eubóji žije približne 200.000 obyvateľov. V roku 2021 zhorelo vyše 50.000 hektárov borovicových lesov na severe ostrova.

Aj balkánski susedia Grécka zaznamenali viacero požiarov. V Severnom Macedónsku zahynul muž v horiacom dome na východe Skopje. V krajine bolo v priebehu utorka približne 14 požiarov, pričom v pondelok ich hlásili 46.

V južnej časti chorvátskej Dalmácie horeli borovicové lesy i olivové háje a úrady evakuovali obec Plastovo neďaleko národného parku Krka. Evakuovať ľudí museli aj z pobrežného mesta Albánska Shëngjin, kde sa rozsiahly požiar rozšíril z lesa až do mesta.