Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Grécko zakázalo prevoz kôz a oviec pre šírenie moru malých prežúvavcov

Ilustračné foto. Foto: TASR - František Iván

Úrady nešpecifikovali odkiaľ vírus do Grécka prišiel, avšak poukázali na to, že ovce a kozy sa dovážajú najmä z Rumunska, Turecka a Albánska.

Atény 29. júla (TASR) - Grécke ministerstvo pôdohospodárstva v pondelok zakázalo prevoz kôz a oviec v celej krajine, aby obmedzilo šírenie vírusu moru malých prežúvavcov (peste des petits ruminants). TASR informáciu prevzala z agentúry AFP.

Ministerstvo uviedlo, že "v celej krajine je zakázaný presun oviec a kôz na chov, výkrm a porážku." Veterinári odhalili prítomnosť vírusu v regiónoch Korint a Larisa na polostrove Peloponéz. Nakazené zvieratá sa podarilo lokalizovať ešte pred vypuknutím symptómov ochorenia.

Úrady nešpecifikovali odkiaľ vírus do Grécka prišiel, avšak poukázali na to, že ovce a kozy sa dovážajú najmä z Rumunska, Turecka a Albánska.

Poľnohospodári budú musieť usmrtiť 2000 zvierat. Ďalších 7000 už museli utratiť v regióne Tesália, kde sa ochorenie vyskytlo 11. júla v blízkosti mesta Kalabaka. Išlo o prvý výskyt vírusu v krajine.

Mor malých prežúvavcov je vysoko nákazlivý a smrteľný pre ovce, kozy a iné malé prežúvavce. Ľudí však nepostihuje. Mäso a pasterizované mlieko z nakazeného dobytka je taktiež bezpečné a ľudia ho môžu konzumovať.

Grécki poľnohospodári zvýšili dovoz dobytka po minuloročných katastrofálnych záplavách, ktoré zdecimovali miestne stáda.