Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 22. október 2024Meniny má Sergej
< sekcia Zahraničie

Grécky premiér prisľúbil poľnohospodárom väčšie dotácie

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či napríklad aj dovozom tovaru z Ukrajiny.

Atény 30. januára (TASR) - Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis ponúkol v utorok urýchlené zvýšenie finančnej pomoci pre poľnohospodárov v snahe odvrátiť protesty, aké v uplynulom čase zachvátili viaceré iné krajiny EÚ. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Mitsotakis pre rozhlasovú stanicu Skai povedal, že ministra poľnohospodárstva poveril, aby "okamžite" zvýšil takéto príspevky. Mnohé sú určené poľnohospodárom postihnutým minuloročnými ničivými záplavami. Poľnohospodári v kraji Tesália v strednej časti Grécka, ktorý bol epicentrom septembrových záplav, dostanú podľa jeho slov okrem už vyplatených 2000 eur aj ďalších 5000 až 10.000 eur.

V celom Grécku sa v posledných dňoch mobilizujú stovky poľnohospodárov. Zhromaždenie plánujú vo štvrtok na poľnohospodárskom veľtrhu, ktorý sa vtedy začína v Solúne. Žiadajú nižšie dane, lacnejšiu elektrinu aj pohonné hmoty a prísnejšie kontroly dovážaného tovaru.

Vlna nespokojnosti zachvátila poľnohospodársky sektor v mnohých európskych krajinách, napríklad vo Francúzsku, Nemecku, Belgicku, Poľsku, Rumunsku či Holandsku, kde vypukli protesty, ako aj blokády či dopravné obmedzenia. Poľnohospodári vyjadrujú nespokojnosť s vládnymi opatreniami, reguláciami na úrovni EÚ či napríklad aj dovozom tovaru z Ukrajiny.