Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 13. september 2024Meniny má Ctibor
< sekcia Zahraničie

Grécky súd odsúdil troch mužov pre zadržanie migrantov

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Odsúdení sa domnievali, že utečenci boli zodpovední za smrtiaci požiar v oblasti Evros, ku ktorému došlo ešte v roku 2023.

Atény 11. júla (TASR) - Traja muži dostali v Grécku trest odňatia slobody na päť rokov za zadržiavanie 13 migrantov, uviedli vo štvrtok tamojšie súdne zdroje. Odsúdení sa domnievali, že utečenci boli zodpovední za smrtiaci požiar v oblasti Evros, ku ktorému došlo ešte v roku 2023. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Advokát zastupujúci dvoch z obžalovaných civilistov uviedol, že uložený trest je prísny, keďže muži obmedzili pohyb migrantov pre podozrenie, že sú podpaľači a chceli tak pomôcť polícii.

K zadržaniu mužov došlo už v auguste 2023 po tom, čo sa na sociálnych sieťach objavil videozíznam. Na záberoch vidieť migrantov v prívese ťahanom džípom, zatiaľ čo jeden z mužov hovorí, že do prívesu naložil "25 kusov" a vyzval ďalších ľudí, aby "obkľúčili" migrantov, ktorých podozrievali z podpaľačstva. Obvinenia zo založenia požiaru voči migrantom boli pritom stiahnuté pre nedostatok dôkazy.

"Počet rasistických trestných činov zaznamenaných v Grécku je len špičkou ľadovca. Iba málo z nich sa dostane pred súd a v ešte menšom počte z nich uzná súd rasový motív," uviedol právnik zastupujúci migrantov.

Grécka iniciatíva RVRN zaznamenávajúca prípady rasového násilia označila požiar v oblasti Evros za najsmrtiacejší v Európe za uplynulý rok. Zahynulo počas neho 20 ľudí, poväčšine utečencov. RVNR uviedla, že útoky občianskych hliadok na utečencov sú ale v regióne bežné.