Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Grossi: V Záporožskej jadrovej elektrárni naďalej hrozí katastrofa

Na snímke generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Marian Grossi. Foto: TASR

Šéf MAAE sa pred plánovanou návštevou Záporožskej elektrárne stretol aj s ukrajinskými predstaviteľmi energetiky.

Kyjev 3. septembra (TASR) - Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Rafael Grossi v utorok po stretnutí s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským v Kyjeve vyhlásil, že situácia v Záporožskej atómovej elektrárni je nestabilná a naďalej hrozí jadrová katastrofa. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Šéf MAAE sa pred plánovanou návštevou Záporožskej elektrárne stretol aj s ukrajinskými predstaviteľmi energetiky. Grossi minulý týždeň navštívil aj Kurskú jadrovú elektráreň v Rusku, v blízkosti ktorej prebiehajú boje medzi ukrajinskými a ruskými silami.

"(Záporožská) elektráreň je opäť na pokraji výpadku. V minulosti ich bolo už osem. Výpadok znamená, že nie je elektrina, nie je chladenie - a to môže privodiť katastrofu," upozornil riaditeľ MAAE.

Ukrajinský prezident spoločne s holandským premiérom Dickom Schoofom v pondelok navštívili mesto Záporožie a Zelenskyj povedal, že v súčasnosti nie je možné, aby ukrajinské sily prevzali kontrolu nad elektrárňou.

Záporožská jadrová elektráreň, ktorú okupuje Rusko, je od začiatku vojenskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022 opakovane terčom útokov či sabotáží, pričom sa zo zodpovednosti za ne vzájomne obviňujú Rusko a Ukrajina.

MAAE má v jadrovej elektrárni v Záporoží svojich pozorovateľov. V auguste Grossi oznámil, že bezpečnosť v Záporožskej jadrovej elektrárni sa zhoršuje po dronovom útoku, ktorý zasiahol cestu nachádzajúcu sa v blízkosti elektrárne.