Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 19. september 2024Meniny má Konštantín
< sekcia Zahraničie

Gulyás: Bez účinnej ochrany hraníc sa môže zrútiť schengenský priestor

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Podľa Gulyása EÚ v otázke ochrany vonkajších hraníc nepočúvala Budapešť.

Budapešť 12. septembra (TASR) - Vedúci úradu maďarskej vlády Gergely Gulyás vo štvrtok varoval, že bez účinnej ochrany hraníc krajín Európskej únie sa môže zrútiť schengenský priestor, a súčasne ocenil avizované zavedenie pasových kontrol na hraniciach Nemecka. S odvolaním sa na server privatbankar.hu o tom informuje spravodajca TASR v Budapešti.

"V Európe dochádza k zmenám, ako sme to predpovedali v roku 2015. Ak Únia nebude presadzovať únijné právo týkajúce sa Schengenskej dohody a krajiny nebudú účinne chrániť svoje hranice, schengen sa zrúti," vyhlásil Gulyás na pravidelnej tlačovej konferencii v reakcii na správu, podľa ktorej Nemecko sprísni kontroly na svojich hraniciach, aby obmedzilo nelegálnu migráciu.

Podľa Gulyása EÚ v otázke ochrany vonkajších hraníc nepočúvala Budapešť. "Treba nasledovať príklad Maďarska," zdôraznil Gulyás. "Sme radi, že sa Nemecko rozhodlo chrániť svoje hranice," dodal.

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v utorok večer reagoval na zavedenie hraničných kontrol v Nemecku. "Nemecko sa rozhodlo zaviesť prísne hraničné kontroly, aby zastavilo nelegálnu migráciu. Kancelár Scholz, vitaj v klube!" napísal Orbán s hashtagom #StopMigration.