Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Guterres chce rokovania Izraela s Hamasom,USA veria v dohodu o prímerí

Palestínčania prehľadávajú trosky po izraelskom bombardovaní Pásma Gazy v meste Dajr al-Balah 6. augusta 2024. Foto: TASR/AP

Hovorca OSN Farhán Hak uviedol, že Guterres odsudzuje pokračujúce straty na životoch vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy.

New York/Washington 12. augusta (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres v pondelok odsúdil straty na životoch vo vojne v Pásme Gazy a žiadal rokovania o prímerí. Vláda USA vyjadrila presvedčenie, že dohoda o prímerí je možná. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

Hovorca OSN Farhán Hak uviedol, že Guterres odsudzuje pokračujúce straty na životoch vo vojne medzi Izraelom a palestínskym militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy. Obe strany vyzval, aby sa vrátili k rokovaniam a zavŕšili dohodu o prímerí a prepustení rukojemníkov.

Guterres podľa Farhána takisto zdôraznil potrebu toho, aby bola zabezpečená ochrana civilistov a nerušený a bezpečný prístup humanitárnej pomoci do Pásma Gazy.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Vedant Patel pre médiá uviedol, že ministerstvo plne očakáva, že rokovania o prímerí budú pokračovať a bude pokračovať aj spolupráca rezortu diplomacie so zúčastnenými stranami. Tiež dodal, že dosiahnutie dohody je možné.

Lídri Francúzska, Nemecka a Británie v pondelok tiež vyzvali na bezodkladné rokovania o prímerí v Pásme Gazy. Zároveň varovali Irán a jeho spojencov pred eskaláciou konfliktu v regióne.