Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 28. september 2024Meniny má Václav
< sekcia Zahraničie

Guterres izraelskú ofenzívu označil za problém v pomoci Pásmu Gazy

Generálny tajomník OSN António Guterres. Foto: TASR/AP

Bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast objemu humanitárnej pomoci pre obyvateľov v Pásme Gazy, nie však zastavenie bojov.

New York 22. decembra (TASR) - Generálny tajomník OSN António Guterres označil v piatok izraelskú ofenzívu za skutočný problém, ktorý vytvára obrovské prekážky pri dodávaní humanitárnej pomoci do Pásma Gazy. Reagoval tak na rezolúciu Bezpečnostnej rady OSN žiadajúcu umožnenie týchto dodávok, informuje TASR podľa agentúry AFP.

"Skutočným problémom je, že spôsob, akým Izrael túto ofenzívu uskutočňuje, vytvára obrovské prekážky pri distribúcii humanitárnej pomoci v Pásme Gazy," povedal. Humanitárne prímerie je podľa jeho slov jediný spôsob, ako začať plniť potreby ľudí v tejto enkláve.

Bezpečnostná rada OSN v piatok schválila rezolúciu, ktorá požaduje nárast objemu humanitárnej pomoci pre obyvateľov v Pásme Gazy, nie však zastavenie bojov. USA ani Rusko nevyužili právo veta a zdržali sa hlasovania. Americká veľvyslankyňa pri OSN Linda Thomasová-Greenfieldová však rezolúciu označila za dôležitý krok vpred.