Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 24. október 2024Meniny má Kvetoslava
< sekcia Zahraničie

Guterres vyzval v Rusku na spravodlivý mier na Ukrajine

Na snímke Antonio Guterres. Foto: TASR/AP

Návštevu šéfa OSN v Rusku skritizovala Ukrajina, ktorá pripomenula, že Guterres odmietol jej pozvanie na mierový summit vo Švajčiarsku.

Kazaň 24. októbra (TASR) - Generálny tajomník Organizácie Spojených národov António Guterres vyzval vo štvrtok na summite zoskupenia BRICS v ruskej Kazani na spravodlivý mier na Ukrajine. Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

"Potrebujeme mier na Ukrajine. Spravodlivý mier v súlade s Chartou OSN, medzinárodným právom a rezolúciami Valného zhromaždenia," povedal Guterres na summite. Rusko navštívil prvýkrát od apríla 2022.

Šéf OSN tiež vyzval na okamžité prímerie v Pásme Gazy a zastavenie bojov v Libanone. "Na riešenie globálnych výziev je potrebné spoločenstvo národov, ktoré pracuje ako jedna globálna rodina," dodal.

Na Guterresove slová zareagoval ruský prezident Vladimir Putin. "Pán generálny tajomník povedal, že by sme všetci mali žiť ako jedna veľká rodina. V rodinách, žiaľ, často dochádza k hádkam, škandálom, deleniu majetku, niekedy aj k bitkám," povedal s úsmevom.

"Cieľom zoskupenia BRICS je vytvoriť potrebné mechanizmy interakcie a priaznivú atmosféru v spoločnom domove," dodal ruský prezident.

Guterres bude s Putinom vo štvrtok bilaterálne rokovať, na schôdzke zopakuje svoj postoj ku konfliktu na Ukrajine, povedal jeho hovorca.

Návštevu šéfa OSN v Rusku skritizovala Ukrajina, ktorá pripomenula, že Guterres odmietol jej pozvanie na mierový summit vo Švajčiarsku.