Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Guterres vyzval volebné orgány Venezuely na úplnú transparentnosť

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Výzva prichádza krátko po vyhlásení deviatich krajín Latinskej Ameriky, ktoré žiadajú dôkladné preverenie výsledkov volieb vo Venezuele.

New York 29. júla (TASR) - Generálny tajomník Organizácie spojených národov (OSN) Antonio Guterres v pondelok vyzval volebné orgány vo Venezuele na úplnú transparentnosť. Urobil tak po tom, čo opätovné víťazstvo úradujúceho autoritatívneho prezidenta Nicolasa Madura spochybnila venezuelská opozícia. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Generálny tajomník vyzýva na úplnú transparentnosť a podporuje včasné zverejnenie výsledkov volieb, ako aj podrobných výsledkov podľa volebných miestností," uviedol Guterresov hovorca Stéphane Dujarric. Dodal, že vyzýva na mierové riešenie sporov a na umiernenosť venezuelských politických lídrov a ich podporovateľov.

Výzva prichádza krátko po vyhlásení deviatich krajín Latinskej Ameriky, ktoré žiadajú dôkladné preverenie výsledkov volieb vo Venezuele.

Maduro podľa volebnej komisie v nedeľňajších voľbách získal 51,2 percenta hlasov. Opozičný kandidát Edmundo González Urrutia, ktorý vo viacerých prieskumoch viedol, skončil druhý so ziskom 44,2 percenta hlasov.

Volebné víťazstvo Madura v pondelok odmietla venezuelská opozícia. Jej líderka María Corina Machadová s odvolaním sa na nezávislé prieskumy povedala novinárom, že zvíťazil González Urrutia.