Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 5. október 2024Meniny má Viera
< sekcia Zahraničie

Haag: Tribunálu pre Libanon hrozí zatvorenie pre nedostatok financií

Na snímke požiar v prístave 10. septembra 2020 v Bejrúte. Foto: TASR/AP

Pri samovražednom atentáte v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút zahynulo v roku 2005 okrem Harírího ďalších 21 ľudí 226 utrpelo zranenia.

Haag 2. júna (TASR) - Osobitný tribunál pre Libanon (STL) so sídlom v holandskom Haagu v stredu oznámil, že mu hrozí uzatvorenie v dôsledku nedostatku financií. Informujú o tom agentúry AFP a AP.

Tribunál mal za úlohu súdiť podozrivých v prípade útoku v Bejrúte z roku 2005, pri ktorom zomrel niekdajší libanonský premiér Ráfik Harírí a o život prišlo ďalších 21 ľudí.

"Bez okamžitého financovania nebude tribunál schopný fungovať po júli 2021," uviedol vo vyhlásení STL. Tribunál zároveň svoju súčasnú finančnú krízu označil za "bezprecedentnú", čo je vyvrcholením desaťročia trvajúcej rozsiahlej korupcie a zlého hospodárenia.

Tribunál minulý rok člena libanonského militantného hnutia Hizballáh Sálima Ajjáša v neprítomnosti odsúdil na doživotný trest za jeho podiel na Harírího zavraždení. Ajjáš nebol nikdy zatknutý. Troch ďalších členov Hizballáhu, ktorých súdili spolu s ním, oslobodili.

Aj keď bol verdikt z minulého roka, teda 15 rokov po Harírího zavraždení, sklamaním pre mnohých Libanončanov, ukončenie činnosti tribunálu by mohlo vyvolať obavy v tejto krajine, kde politické vraždy zostávajú desaťročia bez trestu, píše agentúra AP.

Pri samovražednom atentáte v západnej časti libanonskej metropoly Bejrút zahynulo v roku 2005 okrem Harírího ďalších 21 ľudí 226 utrpelo zranenia. Tento útok vyvolal v Libanone obrovské protesty.