Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 4. september 2024Meniny má Rozália
< sekcia Zahraničie

OHNIVÉ PEKLO NA MORI: Hlásia najmenej 40 mŕtvych

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že haitská pobrežná stráž zachránila 41 preživších, z ktorých 11 vrátane niektorých s popáleninami hospitalizovali.

Port-au-Prince 19. júla (TASR) - Najmenej 40 migrantov zahynulo a niekoľko ďalších utrpelo zranenia po tom, ako ich loď začala pri severnom pobreží Haiti horieť, oznámil v piatok úrad OSN. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry AFP.

Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) oznámila, že haitská pobrežná stráž zachránila 41 preživších, z ktorých 11 vrátane niektorých s popáleninami hospitalizovali. "Najmenej 40 migrantov však zomrelo a niekoľko ďalších bolo zranených," uviedla IOM.

Loď s vyše 80 ľuďmi opustila v stredu haistký prístav Labadee a smerovala na 240 kilometrov dlhú cestu na ostrovy Turks a Caicos, ktoré sú britským zámorským územím, uviedla IOM s odvolaním sa na haitský Národný úrad pre migráciu.

O príčine požiaru neboli bezprostredne k dispozícii žiadne informácie.

Migrácia z tejto chudobou postihnutej karibskej krajiny už niekoľko mesiacov prudko rastie. Tisíce ľudí utekajú pred stupňujúcim sa násilím zločineckých gangov, ktoré ovládajú rozsiahle územia.

"Sociálno-ekonomická situácia na Haiti je v agónii," povedal vedúci misie IOM v krajine Gregoire Goodstein. "Extrémne násilie v uplynulých mesiacoch prinútilo Haiťanov uchýliť sa k zúfalým opatreniam," dodal.

Stovky policajtov z Kene nasadili v haitskom hlavnom meste Port-au-Prince v rámci medzinárodného úsilia o nastolenie stability v krajine zmietanej politickým, spoločenským a hospodárskym chaosom.

Zločinecké gangy v súčasnosti ovládajú 80 percent hlavného mesta. Obyvatelia čelia vraždám, znásilneniam, krádežiam a únosom s cieľom získať výkupné.

Od konca februára zaznamenávajú jednotky haitskej pobrežnej stráže na severe krajiny rastúci počet odchodov na plavidlách, uviedla IOM.

Spojené štáty, Bahamy, Jamajka či ostrovy Turks a Caicos tvrdia, že zadržiavajú čoraz väčší počet lodí prichádzajúcich z Haiti. Podľa IOM susedné krajiny tento rok nútene vrátili na Haiti viac ako 86.000 migrantov.