Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Halevi: Izrael vedie dlhú vojnu, bojuje za právo na slobodu

Dym stúpa v blízkosti zhorených áut na mieste izraelského leteckého útoku v Dahíji, Bejrút, Libanon, nedeľa 6. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hamas medzitým vydal vyhlásenie, v ktorom vyzdvihol svoj rozsiahly útok spred roka a tvrdil, že Izrael stále blokuje dohodu o prímerí.

Jeruzalem/Dauha 6. októbra (TASR) – Izrael vedie dlhú vojnu, povedal v nedeľu vojakom náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi s prísľubom zničenia tých, ktorí útočia na jeho krajinu, bojujúcu proti militantom v Pásme Gazy i Libanone. Informovala o tom agentúra AFP, píše TASR.

"Je to dlhá vojna, určovaná nielen schopnosťami, ale aj vôľou a vytrvalosťou v priebehu času," povedal Halevi v príhovore pred prvým výročím útoku palestínskeho hnutia Hamas na Izrael zo 7. októbra 2023.

"Je to vojna za naše právo byť slobodnými ľuďmi v našej krajine," dodal s tým, že Izrael porazil vojenské krídlo Hamasu a uštedril závažný úder libanonskému Hizballáhu, ktorý prišiel o svojich hlavných lídrov.

Hamas medzitým vydal vyhlásenie, v ktorom vyzdvihol svoj rozsiahly útok spred roka a tvrdil, že Izrael stále blokuje dohodu o prímerí.

Extrémisti z Hamasu a ďalších skupín zaútočili 7. októbra 2023 na juh Izraela, kde zabili 1205 ľudí, prevažne civilistov. Zajali tiež vyše 250 rukojemníkov, z ktorých sa 97 ešte stále nachádza v Pásme Gazy, pričom 33 z nich je podľa izraelskej armády mŕtvych. Izrael reagoval odvetnou ofenzívou v Pásme Gazy, pri ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41.870 ľudí, vyplýva z údajov tamojšieho ministerstva zdravotníctva kontrolovaného Hamasom. OSN považuje tento údaj za spoľahlivý.