Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 27. august 2024Meniny má Silvia
< sekcia Zahraničie

Haleyová a DeSantis potvrdili podporu Trumpovi vo voľbách

Bývalá veľvyslankyňa OSN Nikki Haleyová reční počas republikánskeho zjazdu. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump bol na zjazde v Milwaukee v štáte Wisconsin oficiálne nominovaný za prezidentského kandidáta Republikánskej strany.

Washington 17. júla (TASR) - Bývalá americká veľvyslankyňa pri OSN Nikki Haleyová a guvernér Floridy Ron DeSantis v utorok na nominačnom zjazde Republikánskej strany potvrdili podporu pre Donalda Trumpa v nadchádzajúcich prezidentských voľbách. TASR o tom informuje podľa správy agentúry DPA.

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump bol v pondelok na zjazde v Milwaukee v štáte Wisconsin oficiálne nominovaný za prezidentského kandidáta Republikánskej strany pre novembrové voľby. Trump zároveň oznámil, že za svojho kandidáta na viceprezidenta v novembrových voľbách si vybral amerického senátora za štát Ohio J. D. Vancea.

Haleyová a DeSantis sa obaja uchádzali o prezidentskú nomináciu republikánov, z boja však odstúpili. Haleyová odstúpila začiatkom marca po tom, ako ju Trump v primárkach výrazne porazil. DeSantis informoval o svojom odstúpení ešte v januári.

Guvernér Ron DeSantis, R-Fla., reční počas republikánskeho zjazdu.
Foto: TASR/AP


Vzťahy medzi Haleyovou a Trumpom boli podľa DPA plné osobných útokov, pričom Haleyová spochybňovala, či je bývalý prezident psychicky spôsobilý kandidovať, zatiaľ čo Trump sa na Haleyovú, dcéru indických prisťahovalcov, zameral rasistickými poznámkami.

DeSantis a Haleyová však od svojho odstúpenia verejne podporili Trumpa. Ich podpora vyjadrená na národnom zjazde sa považuje za signál jednoty v rámci Republikánskej strany, píše DPA.

"Som tu dnes večer, pretože máme krajinu, ktorú treba zachrániť, a na jej záchranu je nevyhnutná jednotná Republikánska strana," uviedla Haleyová a dodala, že sa chce prihovoriť tým Američanom, ktorí s Trumpom nesúhlasia na sto percent.

DeSantis povedal, že je čas "poslať Donalda Trumpa späť do Bieleho domu".

Príhovory svojich bývalých súperov sledoval aj Trump - len niekoľko dní po tom, čo na neho v sobotu počas predvolebného zhromaždenia v štáte Pensylvánia vystrelil poloautomatickou puškou 20-ročný T. H. Crooks a prestrelil mu hornú časť pravého ucha.