Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 16. september 2024Meniny má Ľudmila
< sekcia Zahraničie

Hamas hlási desiatky obetí izraelského útoku na školu v Pásme Gazy

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda uviedla, že Hamas využíva civilné objekty v Pásme Gazy na svoje vlastné ciele a civilistov používa ako ľudské štíty.

Gaza 27. júla (TASR) - Najmenej 30 osôb prišlo o život a ďalších približne 100 utrpelo zranenia pri sobotňajšom leteckom útoku Izraela na budovu školy v Pásme Gazy, v ktorej sa údajne nachádzala poľná nemocnica. TASR informuje podľa agentúr AP a DPA, ktoré sa odvolali na tamojšie ministerstvo zdravotníctva.

Ministerstvo uviedlo, že išlo o školu v meste Dajr al-Balah v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorej bola umiestnená provizórna poľná nemocnica. Tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, píše DPA.

Izraelská armáda oznámila, že útočila na túto budovu s cieľom zničiť jedno z veliteľstiev militantného hnutia Hamas, ktoré sa v nej nachádzalo. Bojovníci Hamasu budovu školy podľa armády používali ako skrýšu pre zbrane a takisto odtiaľ koordinovali svoje útoky proti izraelským silám.

Izraelská armáda tiež uviedla, že Hamas využíva civilné objekty v Pásme Gazy na svoje vlastné ciele a civilistov používa ako ľudské štíty. Tieto tvrdenia však nebolo možné nezávisle overiť, dodáva DPA.

Útok hnutia Hamas na juh Izraela z vlaňajšieho októbra si vyžiadal približne 1200 obetí. Militanti tiež do Pásma Gazy uniesli okolo 250 rukojemníkov. Izrael v reakcii spustil v tejto enkláve ofenzívu, počas ktorej dosiaľ zahynulo viac než 39.000 ľudí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Pásme Gazy.