Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Hamas odmieta nové podmienky dohody o prímerí v Gaze

Palestínčania prehľadávajú trosky po izraelskom bombardovaní Pásma Gazy v meste Dajr al-Balah 6. augusta 2024, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zdroj oboznámený so záležitosťou uviedol, že nové požiadavky Izraela zahŕňajú ponechanie vojakov v Pásme Gazy pozdĺž hraníc tejto enklávy s Egyptom.

Gaza 16. augusta (TASR) - Palestínske militantné hnutie Hamas neprijme nové podmienky Izraela z návrhu zo štvrtkových rokovaní v katarskej Dauhe, ktorých cieľom je dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy a prepustenie rukojemníkov. TASR o tom informuje podľa agentúr AFP a Reuters, ktoré sa odvolali na predstaviteľov tohto hnutia.

Vysokopostavený predstaviteľ Hamasu pre Reuters uviedol, že výsledky rokovaní z Dauhy nespĺňajú to, na čom sa účastníci dohodli 2. júla. Hnutie vtedy súhlasilo s návrhom trojfázovej mierovej dohody, ktorú predstavil prezident USA Joe Biden koncom mája.

Zdroj oboznámený so záležitosťou uviedol, že nové požiadavky Izraela zahŕňajú ponechanie vojakov v Pásme Gazy pozdĺž hraníc tejto enklávy s Egyptom. Hamas však podľa tohto zdroja požaduje úplné prímerie, úplné stiahnutie Izraela z Pásma Gazy, návrat vysídlených osôb a výmenu väzňov a rukojemníkov bez obmedzení.

Rokovania o prímerí v Pásme Gazy pokračovali vo štvrtok v Dauhe, v piatok ich však prerušili. Hamas sa na nich priamo nezúčastnil, je však o ich priebehu informovaný. Účastníci sa majú znova stretnúť na budúci týždeň v egyptskej Káhire.