Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 21. september 2024Meniny má Matúš
< sekcia Zahraničie

Strážnik, ktorý zastrelil rukojemníka konal z pomsty, tvrdí Hamas

Na archívnej snímke bojovník Hamasu. Foto: TASR/AP

Hamas informoval o zastrelení rukojemníka v pondelok.

Gaza 15. augusta (TASR) - Militant hnutia Hamas, ktorý zastrelil izraelského rukojemníka, konal "z pomsty" a v rozpore s pokynmi po tom, ako sa dozvedel, že pri izraelskom útoku prišli o život jeho dve deti. Uviedol to vo štvrtok hovorca ozbrojeného krídla Hamasu abú Ubajda, píše TASR s odvolaním na správu agentúry Reuters.

"Tento incident nereprezentuje našu etiku a pokyny nášho náboženstva pri zaobchádzaní s rukojemníkmi. Sprísnime pokyny," napísal Ubajda na platforme Telegram.

Ozbrojené krídlo Hamasu, Brigády Izaddína Kasáma, neskôr v príspevku na Telegrame odkázalo Izraelu, že jeho "brutalita predstavuje bezprostredné nebezpečenstvo pre jeho väzňov".

Hamas informoval o zastrelení rukojemníka v pondelok. Izraelská armáda to bezprostredne nedokázala potvrdiť ani vyvrátiť. Vo štvrtok však uviedla, že muž, ktorého telo je na fotografii zverejnenej Hamasom, je rukojemník, ktorého mŕtve telo našli izraelskí vojaci už v novembri.

Ubajda vo vyhlásení nespresnil, kedy k incidentu došlo. Načasovanie odhalenia Hamasu by mohlo byť pokusom o zvýšenie tlaku na Izrael pred rokovaniami o prímerí v Pásme Gazy, ktoré odštartovali vo štvrtok v katarskej Dauhe, píše agentúra Reuters.