Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Hamas tvrdí, že útokom na Izrael spred roka ohrozil jeho existenciu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Izraelská armáda v posledných týždňoch zintenzívnila svoj boj proti Hizballáhu, pričom sa jeho ozbrojencov snaží vytlačiť od spoločnej hranice Izraela s Libanonom.

Dauha 7. októbra (TASR) - Bývalý vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Chálid Mišál v pondelok vyhlásil, že vpád palestínskych kománd na juh Izraela zo 7. októbra 2023 vrátil židovský štát do bodu nula.

"Povodeň al-Aksá vrátila okupačnú entitu na nulu a ohrozila jej existenciu," povedal Mišál v televíznej stanici al-Arabíja, pričom vo svojom vyhlásení použil kódový názov operácie Hamasu.

K prvému výročiu teroristického vpádu palestínskych kománd do pohraničia Izraela sa v pondelok vyjadrilo aj libanonské proiránske hnutie Hizballáh, informoval spravodajský web The Times of Israel (TOI), píše TASR.

Vo svojom vyhlásení proiránske hnutie konštatuje, že Libanončania a Hizballáh platia vysokú cenu za rozhodnutie otvoriť od 8. októbra 2023 "podporný front" pre Pásmo Gazy, napriek tomu však proiránske hnutie bude pokračovať v boji proti "izraelskej agresii".

Izraelská armáda v posledných týždňoch zintenzívnila svoj boj proti Hizballáhu, pričom sa jeho ozbrojencov snaží vytlačiť od spoločnej hranice Izraela s Libanonom - cieľom je umožniť následne návrat tisícov obyvateľov severu Izraela do svojich domovov, z ktorých boli v uplynulých mesiacoch evakuovaní kvôli cezhraničnému ostreľovaniu.

Pri územne obmedzenej pozemnej operácii izraelskej armády a jej náletoch na juh Libanonu a južné predmestia Bejrútu, ktoré sú považované za bašty Hizballáhu, prišla v posledných týždňoch o život veľká časť veliteľov Hizballáhu vrátane jeho vodcu Hasana Nasralláha.