Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 29. jún 2024Meniny má Peter a Pavol
< sekcia Zahraničie

V Nemecku opäť odsúdili 95-ročnú popieračku holokaustu

Na archívnej snímke zo 7. júna 2024 95-ročná popieračka holokaustu Ursula Haverbecková (vpravo) a jej právnik diskutujú počas odvolacieho konania na okresnom súde v Hamburgu. Foto: TASR/DPA

Podľa obžaloby Haverbecková 21. apríla 2015 počas procesu s bývalým príslušníkom SS Oskarom Gröningom novinárom povedala, že koncentračný tábor Auschwitz nebol vyhladzovací, ale pracovný tábor.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Hamburg 26. júna (TASR) - Notorickú popieračku holokaustu, 95-ročnú Ursulu Haverbeckovú, odsúdil v stredu súd v nemeckom Hamburgu v jej najnovšom procese na ďalších 16 mesiacov väzenia. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Haverbecková, známa aj pod prezývkou "nacistická babička", už bola za popieranie holokaustu niekoľkokrát za mrežami.

V najnovšom verdikte sudcovia vzali do úvahy aj jej predchádzajúce odsúdenia a fakt, že "využila súdne konania na ďalšie šírenie svojich názorov", uviedla pre AFP hovorkyňa súdu.

Haverbecková počas procesu niekoľkokrát zopakovala svoje výroky o holokauste. Na stredajšie pojednávanie prišlo aj niekoľko jej priaznivcov, ktorí opakovane prerušovali konanie podnecovaním, píše AFP.

Haverbeckovú odsúdil v roku 2015 okresný súd na desať mesiacov väzenia. Voči tomu sa odvolala, ale súdny proces sa začal až o deväť rokov neskôr. Obvinená je v dvoch prípadoch podnecovania k nenávisti.

Podľa obžaloby Haverbecková 21. apríla 2015 počas procesu s bývalým príslušníkom SS Oskarom Gröningom novinárom povedala, že koncentračný tábor Auschwitz nebol vyhladzovací, ale pracovný tábor. Počas rozhovoru pre regionálnu televíziu NDR tiež poprela, že by v tábore na území dnešného poľského Osvienčimu dochádzalo k masovému zabíjaniu ľudí.

Nemecké súdy sa s vyjadreniami Haverbeckovej zaoberali opakovane v priebehu dvoch desaťročí. Prvýkrát bola odsúdená v roku 2004 na zaplatenie pokuty. Žena si už vo väzení odsedela viac ako dva roky za popieranie holokaustu. Podľa historikov pritom nacisti usmrtili iba v koncentračnom tábore Auschwitz-Birkenau najmenej 1,1 milióna ľudí.