Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 8. október 2024Meniny má Brigita
< sekcia Zahraničie

Harrisová: Mierové rokovania s Putinom budem viesť iba s Ukrajinou

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (vľavo) a americká viceprezidentka Kamala Harrisová si podávajú ruky počas stretnutia vo Washingtone vo štvrtok 26. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Harrisová taktiež v rozhovore zopakovala kritiku politiky jej republikánskeho rivala Donalda Trumpa.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 8. októbra (TASR) - Kandidátka Demokratickej strany do nadchádzajúcich volieb a súčasná viceprezidentka USA Kamala Harrisová v pondelkovom rozhovore vyhlásila, že pokiaľ sa stane prezidentkou, nebude viesť mierové rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, pokiaľ na nich nebude zastúpená Ukrajina. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

"Nie bilaterálne (rokovania) bez Ukrajiny nie. Ukrajina musí mať možnosť vyjadriť sa k budúcnosti Ukrajiny," odpovedala Harrisová v relácii 60 minút televízie CBS na otázku, či sa stretne s ruským lídrom medzi štyrmi očami, aby rokovala o ukončení vojny.

Harrisová taktiež v rozhovore zopakovala kritiku politiky jej republikánskeho rivala Donalda Trumpa. Jeho postoj k Ukrajine označila ako "kapituláciu" pred inváziou, ktorú Moskva spustila vo februári 2022. "Keby bol Donald Trump prezidentom, Putin by teraz sedel v Kyjeve," vyhlásila Harrisová.

Trump kritizuje masívnu vojenskú a finančnú pomoc, ktorú administratíva prezidenta Joea Bidena poskytuje Ukrajine a trvá na tom, že dokáže rýchlo vyjednať mierovú dohodu s Putinom, pripomína AFP.