Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 20. september 2024Meniny má Meniny majú Ľuboslav a Ľuboslava
< sekcia Zahraničie

Harrisová v Michigane vystúpila na podujatí s Oprah Winfrey

Demokratická prezidentská kandidátka Kamala Harrisová sa pripája k Oprah Winfrey na podujatí Oprah's Unite for America Live Streaming vo štvrtok 19. septembra 2024 vo Farmington Hills v Michigane. Foto: TASR/AP

Harrisová vyzvala Američanov, aby sa spojili proti mocným silám reprezentovaným jej volebným rivalom a republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom, ktoré sa pokúsia nás rozdeliť.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Washington 20. septembra (TASR) - Státisíce divákov na sociálnych médiách sledovali v noci na piatok virtuálne podujatie s demokratickou nominantkou na post prezidenta USA Kamalou Harrisovou, ktorého hostiteľkou bola najznámejšia americká televízna moderátorka Oprah Winfreyová. TASR informuje podľa agentúr AFP a Reuters.

Podujatie s názvom "Jednotne pre Ameriku" sa uskutočnilo v Michigane v spolupráci s aktivistickou skupinou Win with Black Women a jeho cieľom bolo získať podporu pre Harrisovú v amerických štátoch štátoch ako Pensylvánia, Georgia a Michigan, ktoré budú mať vo voľbách 5. novembra rozhodujúcu úlohu.

Harrisová vyzvala Američanov, aby sa spojili proti "mocným silám" reprezentovaným jej volebným rivalom a republikánskym exprezidentom Donaldom Trumpom, "ktoré sa pokúsia nás rozdeliť".

Nominantka demokratov potom hovorila o kľúčových bodoch svojej kampane, ako je právo na umelé prerušenie tehotenstva, ekonomika či imigrácia. Samotná Winfreyová, ktorá v auguste s prejavom vystúpila aj na zjazde demokratov v Chicagu, po uvedení Harrisovej povedala, že cíti "stupňujúcu sa nádej a radosť".

K podujatiu v štýle talk-show sa virtuálne pripojili celebrity vrátane komikov Chrisa Rocka či Bena Stillera, ale aj herci ako Julia Robertsová, Meryl Streepová či Brian Cranston, ktorí uviedli svoje dôvody na podporu Harrisovej a pýtali sa jej rôzne otázky.

"Chcem priviesť svoje dcéry do Bieleho domu, aby sa mohli stretnúť s touto černošskou prezidentkou," uviedol Chris Rock.

Winfreyová vyzdvihla premenu Harrisovej a jej sebavedomie po tom, čo ako nominantka demokratov nahradila v tejto pozícii úradujúceho amerického prezidenta Joea Bidena. "Každý z nás máme v našich životoch ten moment, keď jednoducho musíme vystúpiť," odpovedala Harrisová.

Harrisová a demokrati prisľúbili obnovenie práv na umelé prerušenie tehotenstva, ovplyvnené rozhodnutím najvyššieho súdu USA z roku 2022, ako aj zákaz útočných zbraní, ktoré sa často využívajú v masových streľbách.

Winfreyová v jednej chvíli podotkla, ako až do debaty Harrisovej s Trumpom nemala vedomosť o tom, že demokratická nominantka vlastní zbraň. "Ak sa niekto vláme do môjho domu, bude zastrelený," uviedla Harrisová. "To som asi nemala povedať," dodala.

Poradcovia volebného tímu Harrisovej uviedli, že livestream podujatia sledovalo zhruba 200.000 ľudí a len na kanáli YouTube malo krátko pred jeho skončením približne stotisícové publikum. Podujatie bolo možné sledovať aj na sociálnych sieťach Instagram, Facebook, Tiktok a Twich.

Najnovší prieskum agentúry Reuters preukázal, že Harrisová má náskok pred Trumpom v pomere 47 ku 42 percentám. Vedie pritom v sporných štátoch Michigan, Pennsylvánia, Wisconsin, Nevada a Severná Karolína, kým Trump má väčšiu podporu v Georgii.