Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 8. september 2024Meniny má Miriama
< sekcia Zahraničie

Harrisová vyjadrila Netanjahuovi obavy o humanitárnu situáciu v Gaze

Americká viceprezidentka a izraelský premiér Benjamin Netanjahu pózujú počas stretnutia vo Washingtone vo štvrtok 25. júla 2024. Foto: TASR/AP

Zároveň Netanjahua vyzvala, aby uzavrel mierovú dohodu, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

Washington 26. júla (TASR) - Viceprezidentka USA Kamala Harrisová naznačila vo štvrtok výrazný posun v politike ohľadne Gazy, keď izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi povedala, že má "vážne obavy" v súvislosti obeťami na životoch v tejto palestínskej enkláve. Zároveň Netanjahua vyzvala, aby uzavrel mierovú dohodu, informuje TASR podľa agentúr AFP a Reuters.

"Tvárou v tvár týmto tragédiám nemôžeme odvracať zrak. Nemôžeme si dovoliť zostať hluchými k utrpeniu a ja nebudem ticho," uviedla Harrisová, predpokladaná nominantka Demokratickej strany do tohtoročných prezidentských volieb v USA po tom, čo úradujúci prezident Joe Biden z boja o Biely dom odstúpil.

Harrisová zároveň podľa Reuters označila svoju štvrtkovú schôdzku s Netanjahuom za "otvorenú a konštruktívnu" a zopakovala svoj "neochvejný záväzok" ohľadne bezpečnosti spojencov USA.

Samotný Natanjahu vystúpil vo štvrtok s prejavom na pôde amerického Kongresu. Okrem Harrisovej sa plánuje stretnúť aj s prezidentom Bidenom.