Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 7. október 2024Meniny má Eliška
< sekcia Zahraničie

Herzog: V záujme dosiahnutia mieru musí svet podporiť Izrael

Na snímke ľudia navštevujú miesto hudobného festivalu Nova, kde boli stovky účastníkov zabití a unesení Hamasom do Gazy neďaleko kibucu Reim v južnom Izraeli pondelok 7. októbra 2024. Foto: TASR/AP

V pondelok ráno si prezident v kibuci Reim pripomenul minútou ticha obete útoku palestínskych militantov, ktorí 7. októbra 2023 zaútočili na hudobný festival Nova a zabili tam najmenej 370 ľudí.

Tel Aviv 7. októbra (TASR) - Izraelský prezident Jicchak Herzog v pondelok pri príležitosti prvého výročia útoku palestínskych militantov na Izrael uviedol, že svet musí v záujme dosiahnutia mieru podporovať Izrael. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Svet si musí uvedomiť a pochopiť, že v snahe zmeniť smerovanie dejín, priniesť mier a lepšiu budúcnosť pre región musí podporiť Izrael v jeho boji proti nepriateľom," povedal Herzog vo vyhlásení.

V pondelok ráno si prezident v kibuci Reim pripomenul minútou ticha obete útoku palestínskych militantov, ktorí 7. októbra 2023 zaútočili na hudobný festival Nova a zabili tam najmenej 370 ľudí. Na spomienkovom podujatí sa zúčastnili rodinní príslušníci obetí.

Izraelská armáda oznámila, že krátko po začiatku spomienkových podujatí boli z Pásma Gazy vypálené štyri rakety. Protivzdušná obrana zachytila tri z nich, jedna dopadla na otvorené priestranstvo. Podľa armády plánovalo radikálne palestínske hnutie Hamas v pondelok ráno spustiť rozsiahly raketový útok na Izrael. Armáda dodala, že plány militantov zmarila.

Izraelská vláda schválila 7. október za pamätný deň obetí bezprecedentného útoku militantného hnutia Hamas na území Izraela, ktorý mal za následok vojnu v Pásme Gazy.

V pondelok je v Izraeli naplánovaná séria spomienkových podujatí a zhromaždení pri príležitosti výročia útoku. Októbrový útok Hamasu si vyžiadal zhruba 1200 obetí a viedol k začiatku vojny v Pásme Gazy, v ktorej dosiaľ zahynulo najmenej 41.870 ľudí.